Ekstra Bladet

Bussen kraever god tid

-

Er du villig til at saette lidt ekstra tid af til din faerden mod at skåne pengepunge­n, er det oplagt at tage bussen. Men spørger man trafikfors­ker Harry Lahrmann, er der andre ulemper ved bussen end den lange rejsetid.

Først og fremmest varierer priserne. Nogle afgange – selv om turene er ens – er dyrere end andre. Men netop det er der en god grund til, forklarer Winnie Højer, landechef i fjernbus-selskabet Flixbus:

Ufleksible afgange

– Vi har indført dynamiske priser, hvilket betyder, at jo større efterspørg­slen er, jo dyrere er billetten. Men det betyder også, at vi belønner dem, der er i god tid.

Det er også vaerd at bemaerke, at det ikke altid er sikkert, at der er afgange, der passer i éns kalender. Antallet af afgange afhaenger nemlig af efterspørg­slen, forklarer Winnie Højer:

– Nogle dage er der er faerre afgange, men hvis vi opdager, at der er stor efterspørg­sel, saetter vi en ekstra bus ind. Vi skal dog kunne få solgt relativt mange saeder i bus nummer to, for det er ikke saerligt miljøvenli­gt at køre med halvtomme busser, og det vil vi naturligvi­s gerne undgå.

Sluttelig skal man have øje for, at busserne har bestemte holdestede­r. Mens busserne i nogle storbyer holder midt i centrum, bliver man i andre byer smidt af et sted, der kan minde lidt om ingenmands­land. For eksempel i Odense og Fredericia.

Direkte ind

– Hvis vores busser skal ind til Odense Centrum, vil det give laengere køretid, og så vil ruten måske ikke vaere så eftertragt­et. Det er hele tiden en afvejning. Vi ved jo, at der kører bybusser direkte ind til byerne, så vi kan godt tillade os at saette folk af der.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark