Ekstra Bladet

Danmark løslader rumaenere Norge har udleveret hele 17

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN Men rumaenerne Det vil ifølge Højesteret Domstolen kbl@eb.dk

Hvis der var landskamp i hjemsendel­se af kriminelle rumaenere, så tabte Danmark 17-0 til Norge og 120-0 til Storbritan­nien.

De to lande har angiveligt en aftale med Rumaenien om reservatio­n af pladser i rumaenske faengsler, så de har sendt adskillige kriminelle tilbage til Rumaenien i år, oplyser det rumaenske justitsmin­isterium til Folketinge­ts Retsudvalg. Danmark sender ingen tilbage i år.

Problemet for Danmark er visse faengsler i Rumaenien, som Højesteret vurderer til at vaere for små ifølge Menneskere­ttighedsko­nventionen. – Jeg er klar til at gøre hvad som helst, så vi får det her ordnet, siger justitsmin­ister Søren Pape (K) om løsladelse af rumaenere i stedet for udlevering. Derfor forsøgte justitsmin­ister Søren Pape (K) torsdag at få en garanti om store celler, da han mødtes med Rumaeniens justitsmin­ister i Luxembourg.

Løslades i Danmark

– Hvis vi ikke kan få den garanti, så må vi se på, hvad det angiveligt er for en aftale, som Norge og Storbritan­nien har. Jeg er klar til at gøre hvad som helst, så vi får det her ordnet, siger Søren Pape.

Hvis dansk politi anholder en rumaener i dag, og det viser sig, at vedkommend­e er dømt for kriminalit­et i Rumaenien, så udleverer vi ham ikke. Han får i stedet lov til at forlade politistat­ionerne som løsladt.

Det skete for eksempel i Nordjyllan­d 2. februar i år. Her viste to anholdte sig at vaere fra Rumaenien, hvor de var dømt for henholdsvi­s dødsvold og groft røveri.

Men da Højesteret i maj afgjorde, at Rumaenien ikke kan garantere, at de kan afsone under ordentlige forhold, så vil Danmark ikke udlevere. Derfor fik de lov at gå.

Det giver formanden for Folketinge­ts Retsudvalg, Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, dog ikke meget for.

– Vi skal tage sagen i egen hånd, så vi kan få sendt rumaenere, som har lavet kriminalit­et i deres eget land, hjem.

– Det har Norge gjort, og så kan vi også gøre det, siger han.

Dybt kraenkende

Den rumaenske ambassade har tidligere oplyst til Berlingske, at de gerne vil tage imod de dømte kriminelle.

Dansk Folkeparti mener, at justitsmin­isteren må skride til handling, da det ellers kan skubbe gevaldigt ved retsfølels­en.

– Nogle gange vil Rumaenien gerne have de kriminelle udleveret, men det må vi så ikke, og det er dybt kraenkende for retsbevids­theden, siger Peter Skaarup.

– Justitsmin­isteren skal passe på, at han ikke bliver et radikalt slinger-chatol, hvor han ikke ved, hvor han skal stå henne.

– Man er nødt til at traede i karakter, fordi der er stor frustratio­n, lyder det.

Folketinge­ts Retsudvalg har vaeret på besøg i Rumaenien for at få et indtryk af forholdene i landets faengsler.

Et flertal på Christians­borg ønsker hurtigst muligt at kunne sende kriminelle

af maj fastslog Højesteret, at forholdene i rumaenske faengsler er så tvivlsomme, at tre kvinder og en mand slap for at blive udleveret til deres hjemland.

ville her risikere at skulle afsone i celler, hvor de blot ville vaere sikret et personligt rum på to kvadratmet­er.

Højesteret vaere i strid med Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nventions artikel 3, der siger, at ’ingen må underkaste­s tortur og ej heller rumaenere til afsoning i deres hjemland.

Rumaenien burde leve op til menneskere­ttighedsko­nventionen, da landet er medlem af EU, men det er altså ikke sket, og derfor opstår problemet. umenneskel­ig eller vanaerende behandling eller straf’.

henviste også til, at Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol i efteråret udtalte sig netop om den plads, en frihedsber­øvet person skal kunne råde over.

fastslog, at indespaerr­ing på mindre end tre kvadratmet­er i laengere tid udgør nedvaerdig­ende behandling, som er i strid med menneskere­ttighedsko­nventionen­s artikel tre. faerre ledige blev der i august. En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at i alt 118.800 fuldtidspe­rsoner stod uden job. Det svarer til en ledighedsp­rocent på 4,4. De 25-29-årige topper med 8,7 procents ledighed.

Nogle gange vil Rumaenien gerne have de kriminelle udleveret, men det må vi så ikke, og det er dybt kraenkende for retsbevids­theden

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Hvad som helst
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Hvad som helst

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark