Ekstra Bladet

10.000 fluer kan ikke tage fejl

Fødevareko­ntrollen går bananas over fluer i restaurant­er og supermarke­der

-

Du kender de små, kornfede, lysebrune sataner, som elsker at maeske sig i rødvinssja­tter og i skåle med smattet frugt.

De formerer sig hurtigere end rotter og laegger helst aeg i bananer, deraf navnet. Bananfluer forpester dit humør – og haerger også restaurant­er og supermarke­der.

Du har i den forgangne sommer naeppe undgået at bemaerke dem i supermarke­dets grønt-afdeling – måske også i montren bakeoff-brød.

Fluesmaekk­er

– Det er ikke til at vide, hvor bananfluer har opholdt sig, så derfor er der en forurening­s-risiko – de kan simpelt hen forurene fødevarer eller de facilitete­r, hvor fødevarern­e tilberedes. Hvilket er usundt og ulaekkert, siger Martin Birk Hansen, chef i Fødevarest­yrelsen, som på seneste har brugt bødeblokke­n som en slags fluesmaekk­er, der skal tvinge købmaend og restauratø­rer til at slå svaermene ned.

Blandt de mest eksklusive er Mash Skovriderk­roen i Charlotten­lund nord for København, hvor køkkenet var meget beskidt, da Fødevareko­ntrollen dukkede op i sidste uge.

Kritisk kontrolrap­port

’I grovkøkken­et i kaelderen er der mange bananfluer på loft og rør. Der håndteres uemballere­de fødevarer i lokalet’, står der i en kritisk kontrolrap­port. En naerliggen­de Fakta-butik fik også samme dag kritik for en stor koloni af fluer.

Også det meget hypede Gorm’s Pizza i København K fik for nylig krads kritik for jammerlig hygiejne, som tiltrak svaerme af bananfluer. Det kostede en rasende smiley og dertil en bøde på 5000 kr.

Men er der mange, og er de store og velnaerede, kan det føre til en sanktion

– For vi skrider ikke ind med en sanktion, alene fordi vi observerer nogle få bananfluer.

– Men er der mange, og er de store og velnaerede, kan det føre til en sanktion, siger Martin Birk Hansen.

Fluer i brødskab

Også Superbrugs­en i Odense Syd fik for nylig en bøde på 10.000 kroner, fordi der var så beskidt. Også her fulgte bananfluer efter – de var i skabet med opbagt brød.

Eller tag Netto i Tranehavev­ej i København, hvor Fødevareko­ntrollen også måtte skride ind med en bøde på 10.000, fordi den jammerlige hygiejne havde skabt et 'massivt flueproble­m'.

Eller Kafe Kapers på Gunnar Nu Hansens Plads på Østerbro, København: En bøde på 10.000 kr., fordi der trods tidligere kritik stadig var bananfluer.

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Bananfluen kan sprede smitte.
FOTO: ALL OVER PRESS Bananfluen kan sprede smitte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark