Ekstra Bladet

’Snemanden’ er årets største filmflop

Det er desvaerre blot endnu en ligegyldig seriemorde­r-film med et ultratyndt plot

- HENRIK QUEITSCH 'Snemanden' hq@eb.dk

Instr.: Tomas Alfredson Medv.: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer m.fl. 119 min. Premiere 12. oktober i 101 biografer landet over Jeg må blankt erkende, at 'Snemanden' var en af de mainstream-film, jeg havde glaedet mig mest til i år.

Ikke fordi jeg har laest Jo Nesbøs krimi, der danner forlaeg, men fordi den svenske instruktør Tomas Alfredson kommer med et par fremragend­e film i bagagen – bl.a. den genreforny­ende vampyrfilm 'Lad den rette komme ind' (2004) og John le Carré-filmatiser­ingen 'Dame, konge, es, spion' (2011). Men også fordi hovedrolle­n bliver spillet af den normalt altid sevaerdige Michael Fassbender.

At Charlotte Gainsbourg har en birolle, traekker heller ikke ned på forventnin­gsfronten. Ej heller et gensyn med en grotesk udseende Val Kilmer.

Men når man ser frem til noget, risikerer man jo samtidig at blive skuffet.

Og det er desvaerre tilfaeldet med 'Snemanden', som i den grad underpraes­terer. Første forhindrin­g er, at historien udspiller sig i Norge – primaert Oslo og Bergen. Og da locations spiller en ganske vaesentlig rolle her, er det altså staerkt distrahere­nde, at der konsekvent tales engelsk filmen igennem.

Giver ikke mening

Det er selvfølgel­ig spilleregl­erne i en internatio­nal storproduk­tion, men så gør man jo ofte det, at man flytter handlingen til et sted, hvor det giver mening, at man taler engelsk.

Det har man besynderli­gt nok ikke fundet nødvendigt her.

Men det havde man måske alligevel kunnet leve med, hvis historien nu havde fanget en så meget ind, at det blot havde vaeret en detalje. Det gør den ikke.

Er man i forvejen familiaer med universet om den fordrukne politimand Harry Hole, er det måske nemmere at engagere sig, men som nytilkomme­n savner man udpraeget baggrund og dybde i karakterer­ne, som her blot bliver marionette­r i et plot.

Oven i købet i et ikke saerlig originalt eller veltaenkt plot, der blot er endnu en rutineprae­get variation over det fortaerske­de seriemorde­r-tema tilsat endnu en tynd gang lommepsyko­logisk fernis om en traumatisk barndom.

Hvad der plager den fordrukne Harry Hole, bliver vi heller ikke meget klogere på, og Fassbender går derfor blot rundt med et tomt stirrende blik som et af filmens talrige postulater.

Helt ligegyldig

Bevares, billedside­n med et sneindhyll­et Norge er virkelig flot, men det er ligesom ikke rigtig nok, når alt andet halter. (Endnu) en af den slags film, der er fuldstaend­ig ligegyldig, i det sekund morderen er afsløret.

Og har man allerede gaettet det undervejs, er der altså langt til mål. Øv.

'Snemanden' laegger i sidste scene op til en fortsaette­lse. Det behøver I nu ikke spilde hverken jeres eller vores tid med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark