Ekstra Bladet

VERDENS RIGESTE – men ikke den bedste

DEN PERFEKTE OPSKRIFT: Det er fire år siden, at Manchester United var bedst i England, og ni år siden at klubben var bedst i Europa. Alligevel går forretning­en strålende

- HERMAN TINIUS FOLVIK, VG sport@eb.dk

Engelske Manchester United er verdens rigeste fodboldklu­b med en vaerdi på 28 milliarder kroner, fastslår det amerikansk­e erhvervsma­gasin Forbes.

– Der er mange faktorer, som spiller ind. Tradition er den vigtigste. Tager du de engelske hold, har United og Liverpool en saerlig position hos fodboldfan­s og sponsorer. Sådan er det i Norge – og sådan er det i Danmark og i resten af verden, forklarer Harry Arne Solberg, fodbold-ekspert og professor ved den norske NTNU Handelshøy­skolen.

Erik Helmersen, sponsorans­varlig i Norges fodboldfor­bund, er enig:

– Chelsea har vist, at sportslig succes ikke nødvendigv­is betyder, at man også får succes kommerciel­t. Under Roman Abramovitj har klubben indtil videre ikke vaeret i naerheden af at have den samme økonomiske vaekst som Manchester United, siger Helmersen, der tidligere har arbejdet i Evertons økonomiafd­eling.

Kun det amerikansk­e fodboldhol­d Dallas Cowboys, der er 32 milliarder kroner vaerd, og baseball-holdet New York Yankees har en højere markedsvae­rdi end United.

Klubben har nu 70 sponsorpar­tnere. Ifølge en oversigt i Mirror har Arsenal 28, Chelsea 24, Liverpool 24 og Manchester City 17. Omkring en tredjedel af Manchester Uniteds partnere er fra det asiatiske marked.

– United har vaeret dygtig til at saelge rettighede­rne flere gange. De saelger en rettighed til Asien eller mere specifikt Japan eller Kina. Og så saelger de samme rettighed eksklusivt til for eksempel USA eller Brasilien, forklarer Erik Helmersen.

Tjener millioner på trøjer

Ifølge Deloittes pengerappo­rt fra fodboldver­denen er United den klub, der tjener flest penge på kampdage og sponsorer. Sidstnaevn­te bidrager med 53 procent af indtaegter­ne, hvilket svarer til omkring 2,7 milliarder kroner om året. Aftalen med Adidas er alene mere end seks milliarder kroner vaerd over ti år.

TV-aftalen står for 27 procent af indtaegter­ne, cirka 1,4 milliarder kroner, mens indtaegter­ne på kampdage giver de sidste 20 procent – godt en milliard kroner.

– Man kan se rigtig mange kamptrøjer og klub-halstørkla­eder på sådan en kampdag. Der findes mennesker, som tager på sådan en tur totre gange i løbet af livet, og som bruger en masse penge på den slags.

– På en normal kampdag i deres første saeson på Emirates kunne en klub som Arsenal tjene tre millioner pund (24 millioner kroner, red.) – ud over billetsalg­et, fortaeller Erik Helmersen.

Meget bedre end Liverpool

Erik Helmersen mener, at Manchester United slår en af de andre engelske storklubbe­r, Liverpool, på et vigtigt område:

– United har vaeret meget bedre end Liverpool til at skaffe sig flere fans. Mange millioner mennesker betaler et par hundrede kroner for at et medlemskab uden at få noget saerligt igen. Det er gode penge, forklarer han.

For nogle år siden fik han selv et tilbud fra Manchester United om at arbejde i en af deres salgsafdel­inger.

– Klubben havde et salgsselsk­ab i London, hvor de solgte sponsorpak­ker internatio­nalt. Det behøver ikke at vaere store pakker, men totalen bliver meget stor, forklarer Erik Helmersen

– Og én ting er de direkte indtaegter – derudover brander klubben også sig

Chelsea har vist, at sportslig succes ikke nødvendigv­is betyder, at man også får succes kommerciel­t Klubben vil få hård kamp af Barcelona og Real Madrid

selv lokalt i landene og bliver attraktiv for endnu flere fans gennem events, fortsaette­r han.

Real og Barca taettest på

På de sociale medier er United kun overgået af de spanske giganter fra Barcelona og Real Madrid.

Det er også de to fodboldklu­bber, der har henholdsvi­s naest- og tredjestør­st vaerdi: Barcelona er 27,9 milliarder kroner vaerd, Real Madrid 27,1 milliarder kroner.

– De senere år har Manchester United vaeret dygtig i det kommerciel­le arbejde. Men klubben vil få hård kamp naeste år af Barcelona og Real Madrid, fordi den har vaeret vaek fra Champions League, og fordi pundet er blevet mindre vaerd, forklarede Dan Jones, chef for sport i Deloitte, i vinter til BBC.

Manchester United har sidenhen kvalificer­et sig til Champions League via sejren i Europa League.

– Som kolonimagt har England også sat sig spor i store dele af verden. Det asiatiske marked har på grund af historien staerkere relationer til England end til Tyskland, Italien og Spanien.

– I Latinameri­ka er forholdet bedre til de sydeuropae­iske lande, men de er ikke så købestaerk­e, forklarer fodbold-professore­n Harry Arne Solberg.

– United har også vaeret dygtige på ambassadør­fronten. Spillerne rejser jorden rundt og besøger fodboldsko­ler sammen med sponsorer. Da Ji-Sung Park var i Sydkorea med nogle United-trøjer, gav det noget saerligt, når det kom til salg af trøjer, billetter til Old Trafford og medlemskab.

United har ifølge Daily Mail angiveligt lavet en aftale med dating-appen Tinder. For knap 100 millioner kroner om året får Tinder lov til at få sit logo på United-trøjen. Af andre mere opsigtsvae­kkende sponsorer, der samarbejde­r med United, kan for eksempel naevnes nigeriansk­e CHI (mineralvan­ds-distributø­r) og Cho-APharm (apoteker-kaede i Korea og Vietnam).

Manchester Uniteds formand, Ed Woodward, har fået en del kritik, siden han begyndte i klubben tilbage i 2013, og han erkender, at de sportslige resultater skal forbedres.

– Vores solide resultater uden for banen hjaelper os med at arbejde videre på det, der betyder noget, og som er vores førsteprio­ritet: Succes på banen, fastslår Woodward.

Mange millioner mennesker betaler et par hundrede kroner for at et medlemskab uden at få noget saerligt igen

 ??  ??
 ?? FOTO: MATT WEST/ALL OVER PRESS ?? Manchester Uniteds skadede Paul Pogba, der her fejrer endnu en scoring sammen med holdkammer­aterne, var indtil det spektakula­ere Neymar-salg verdens dyreste fodboldspi­ller. Han blev købt i august sidste år for godt 800 millioner kroner af den saerdeles...
FOTO: MATT WEST/ALL OVER PRESS Manchester Uniteds skadede Paul Pogba, der her fejrer endnu en scoring sammen med holdkammer­aterne, var indtil det spektakula­ere Neymar-salg verdens dyreste fodboldspi­ller. Han blev købt i august sidste år for godt 800 millioner kroner af den saerdeles...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark