Ekstra Bladet

RASER OVER LEVAKOVIC-KLANEN Vi skal knalde til dem

Trods den udmelding har justitsmin­ister Søren Pape ingen løsning på problemet med Levakovic-familiemed­lemmer, der bryder indrejsefo­rbud gang på gang

- THOMAS GÖSTA SVENSSON KRISTIAN BRAARUD LARSEN – Mener du, at straffen for at PRIVATFOTO tgs@eb.dk; kbl@eb.dk

Medlemmer af den berygtede Levakovic-klan, der er udvist fra Danmark til Kroatien, har bosat sig i Sverige, hvor de naermest har pendlet ulovligt ind over graensen til Danmark – og i flere tilfaelde også begået kriminalit­et.

Det kunne Ekstra Bladet afsløre tidligere på ugen, og det får justitsmin­ister Søren Pape (K) helt op i det røde felt.

– Det er helt grotesk, fordi vi har med nogle meget kriminelle mennesker at gøre. Hvis vi kan stoppe det, så skal vi, siger han.

En af de udviste er sigøjnerbo­ssen Gimis nevø, Alpacino.

I 2014 blev han i dømt indrejsefo­rbud til Danmark i 12 år efter narkokørse­l i Københavns gader. Men det har dog langtfra afholdt Alpacino fra at rejse til Danmark.

De har så kriminel en tankegang, at det ligger så dybt i dem

For få uger siden blev han sågar anholdt i Jylland efter et tricktyver­i mod en 76-årig mand, og under grundlovsf­orhøret kom det frem, at det ikke var første gang, Alpacino havde krydset graensen ulovligt.

Den 26-årige sigøjnerga­ngster bosatte sig efter udvisninge­n fra Danmark i Helsingbor­g i Sverige, hvorfra han nemt har kunnet krydse graensen til Danmark.

Snak med Sverige

Der er ikke noget, der juridisk afskaerer de udviste Levakovic’er fra at bosaette sig i andre EU-lande, har Peter Starup, lektor i udlaending­eret ved Syddansk Universite­t, tidligere forklaret til Ekstra Bladet.

Ifølge Peter Starup har Danmark dog en juridisk mulighed for at forhindre Danmark har en juridisk mulighed for at forhindre udviste kriminelle i at bosaette sig i nabolanden­e, og det er noget, Søren Pape nu vil se naermere på. udviste kriminelle i at bosaette sig i nabolanden­e.

– Der er hjemmel til, at et land kan sige, at det, den pågaeldend­e har begået i Danmark, er en så tilstraekk­elig trussel mod den offentlige orden, at vedkommend­e ikke kan bo der. Så man kunne godt fra dansk side overveje at indgå en sådan aftale, som kan finde anvendelse i visse tilfaelde, siger han.

Og den mulighed er Søren Pape klar til at se på.

– Hvis der findes en måde, hvorpå svenskerne kan gøre noget, skal vi selvfølgel­ig snakke med dem om det, siger han. bryde et indrejsefo­rbud er tilstraekk­elig, når vi kan se, at de kommer gang på gang?

– Det kan man diskutere, men jeg tror, at vi har med nogle mennesker at gøre, hvor det ikke handler om, hvad straffen er. De har så kriminel en tankegang, at det ligger så dybt i dem.

– Det lyder, som om I slår ud med armene?

– Vi har nogle regler, som skal overholdes, men vi har ikke et overvågnin­gssystem i Danmark, der gør, at når de der kumpaner er i landet lige pludselig, så registrere­r vi dem.

– Er der ingen, der holder øje med deres Facebook-profiler, når de for eksempel laegger en live-video op fra Gammeltorv i København, som en af de udviste har gjort?

– Med de udfordring­er, som politiet har, kan man stille spørgsmåle­t, om de skal holde øje med nogle ganske få personer. Det må vaere en del af det daglige politiarbe­jde.

– Men det er klart, at når sådan noget her kommer frem hos jer, så kunne det godt ske, at det var anledning til at tjekke en ekstra gang

– Vi skal bare knalde til dem, alt det vi kan, men det ville vaere uaerligt, hvis jeg stod her og sagde, at jeg havde en løsning, for jeg tror ikke, at der er nogen lette løsninger, slutter justitsmin­isteren.

I dag er tre medlemmer af Levakovic-klanen blevet udvist af Danmark, mens en fjerde, Jura Levakovic, ryger ud til december. Alpacino Petrovic, der er Gimi Levakovics nevø, blev i 2014 idømt indrejsefo­rbud til Danmark i 12 år efter narkokørse­l i Københavns gader. Men det har dog langt fra afholdt ham fra at rejse til Danmark.

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Vil se på sagen
FOTO: MOGENS FLINDT Vil se på sagen
 ??  ??
 ??  ?? Ekstra Bladet i mandags.
Ekstra Bladet i mandags.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark