Ekstra Bladet

EUROPA I O

Catalonien står på mange måder med Europas skaebne mellem sine haender, og vaelger regionen at løsrive sig fra Spanien, kan det påvirke vores verdensdel voldsomt

- JONAS SKOV NIELSEN skov@eb.dk

De europaeisk­e ledere holder i disse dage vejret, mens den spanske regering i Madrid og praesident­en for lokalstyre­t i Catalonien, Carles Puigdemont, kaemper en nervepirre­nde kamp om, hvorvidt regionen Catalonien løsriver sig fra resten af Spanien eller ej.

Catalanern­es beslutning kan nemlig inspirere separatist­er i en raekke andre europaeisk­e lande til at kraeve uafhaengig­hed.

– Hvis Catalonien definitivt bryder med Spanien, er det som at åbne Pandoras aeske. For så står ti andre regioner spredt ud over hele Europa klar til at kraeve det samme. Catalanern­es ønske kan starte en dominoeffe­kt, og det vil de europaeisk­e ledere for alt i verden forhindre, forklarer Uffe Østergaard, historiker og professor emeritus ved Copenhagen Business School.

Han naevner i flaeng Flandern i Belgien, Skotland i Storbritan­nien, Lombardiet og Venedig i Italien, Bretagne i Frankrig og regioner i Ungarn og Ukraine, hvor staerke lokalpatri­otiske kraefter også kaemper for selvstaend­ighed.

Graenser flyttes med krig

Op gennem den europaeisk historie er der utallige eksempler på, at flytningen af graenser langtfra er sket i ro og mag. I de fleste tilfaelde er de blevet flyttet som konsekvens af voldsomme krige med tabet af millioner af menneskeli­v som den tragiske konsekvens.

– Catalonien­s forsøg på at bryde ud af Spanien kan på mange måder ses som et tegn på, at de har en stor tiltro til EU. Normalt skal der krige til at flytte graenser, men i dag ser det ud til, at man kan bryde ud af de vesteuropa­eiske nationalst­ater uden krig, siger Uffe Østergaard og tilføjer:

– Selv om der lige nu er flere regioner i Europa, der ønsker sig selvstaend­ighed, skal vi huske på, at selvstaend­ighed langtfra altid er lig med succes. Hver gang man får en ny nationalst­at, opstår der et nyt mindretal. Det er ikke nogen nem proces. Ofte er det endt i krig og etnisk udrensning, så det er ikke ufarligt at erklaere sig selvstaend­ig.

Den spanske regering har givet Catalonien­s regering indtil mandag til at meddele, om regionen har erklaeret sig selvstaend­ig eller ej. Fastholder Catalonien selvstaend­ighedserkl­aeringen, tager centralreg­eringen i Madrid forfatning­ens artikel 155 i brug, hvilket åbner for brugen af magt til at fastholde regionen som en del af Spanien.

Det ser ud til, at man kan bryde ud af de vesteuropa­eiske nationalst­ater uden krig

Kilder: Bild, France24, Washington Post, The Guardian, DR, sInformati­on, TV2, AFP, Ritzau

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark