Ekstra Bladet

Skal køre med de bedste LE MANS-VINDER KLAR TIL FORMEL 1

ROKADE: Ifølge velunderre­ttede Autosport skal Brendon Hartley overtage det ledige Toro Rosso-saede til naeste weekends F1-grandprix i USA

- JONAS HÜTTEL JONAS S. KRISTIANSE­N hut@eb.dk; jonas@eb.dk

Der har vaeret gang i kørerrokad­en den seneste tid i Formel 1.

Ikke mindst Red Bulls søsterteam Toro Rosso har haft et halv-hektisk efterår. Og de seneste bulletiner lyder på, at årets Le Mans-vinder for Porsche Brendon Hartley bliver kørt i stilling til naeste løb.

Toro Rosso benyttede til og med Singapore Daniil Kvyat og Carlos Sainz i de to biler, men til de to seneste grandprixe­r har det unge franske håb Pierre Gasly siddet i bilen i stedet for den udskaeldte russer.

Fra USA’s Grand Prix skifter Carlos Sainz Jr. på en lejeaftale til Renault, og det betyder i første omgang, at Kvyat atter vil vaere at finde i 27-årige Brandon Hartley vandt Le Mans sammen med Earl Bamber og Timo Bernhard. Den 2008 Hartley kørte i en test for Red Bull og året efter to for Toro Rosso. bilen. Men det amerikansk­e grandprix ligger oven i i afslutning­en på den japanske Super Formula-serie, hvor Pierre Gasly for det Hondadrevn­e Team Mugen indtager andenplads­en blot et halvt point fra den førende kører.

Under Japans Grand Prix var Toro Rosso lidt for hurtige med at annoncere, at Kvyat og Gasly ville danne par resten af året. Trods modstriden­de udmeldinge­r ønsker Honda – som fra naeste år leverer motorer til Toro Rosso – at Pierre Gasly gør forsøget på at vinde mesterskab­et på hjemmebane. Bliver han vaek, løber konkurrent­en nemlig Toyota med sejren.

Hvis altså Toro Rosso kan finde en vaerdig afløser i USA, inden Pierre Gasly vender tilbage og faerdiggør saesonen. Her kommer Brendon Hartley ind i billedet, skriver Autosport.

På vej mod mesterskab­et

Et team må benytte op til fire kørere i løbet af en saeson, så Toro Rosso-chefen Franz Tost ønsker at evaluere endnu en mulighed til 2018-saesonen.

Pierre Gasly synes sikker efter en overbevise­nde start, mens Daniil Kvyat har fået flere chancer, end det er kutyme i Red Bull-systemet.

27-årige Hartley kørte i 2008 en test for Red Bull og to for Toro Rosso i 2009. Han var reservekør­er for Red Bull i 2009-2010, før han røg ud af Red Bulls juniorprog­ram.

Han har også kørt både test og siddet i simulator for Mercedes i 2012.

Newzealaen­deren kan denne weekend vinde WEC-mesterskab­et i den store LMP1klasse for Porsche på Fujibanen i Japan. Han har tilstraekk­elig point til den kraevede F1-superlicen­s, men der er kontraktfo­rhold med Porsche, der skal styr på, før det giver mening at købe en business-billet til Austin.

Haas vil udnytte kaos

Sebastian Buemi skulle vaere alternativ­et, hvis Red Bull ikke kan blive enige med Porsche.

Den 28-årige schweizer er tidligere Toro Rosso-kører, nuvaerende Red Bull-reservekør­er og har F1-superlicen­s.

Toro Rosso er sammen med blandt andre Haas F1 involveret i en intens kamp om de mellemste placeringe­r i kontruktør-VM og dertilhøre­nde store praemiepen­ge.

Teamchef Günther Steiner og Kevin Magnussen håber, at Haas kan udnytte den kaotiske situation hos Toro Rosso.

Mesterskab­et er afgjort og vindes af amerikansk­e Kyle Kirkwood. Global Racing Group er imidlertid den amerikansk­e F4-series naestbedst­e team og ved den seneste afdeling, som også blev kørt på Circuit of the Americas, vandt Benjamin Pedersen to løb og blev nummer tre i det sidste.

Så Frederik Vesti har materielle­t til at imponere.

På besøg hos Haas

Den forgangne saeson tilbragte han i den tyske F4-serie, der regnes som verdens hårdeste. Her blev det til en samlet syvendepla­ds opnået via blandt andet en sejr og yderligere to podieplace­ringer. Tysk F4 var fra begyndelse­n en toårs-plan for Frederik Vesti. Naeste år er det målet at vinde serien.

Med turen til USA får danskeren muligheden for at snuse til Formel 1.

Den danske grundlaegg­er af Global Racing Group, Christian Pedersen, var indtil årsskiftet ansat hos Microsoft og involveret i softwaregi­gantens sponsorate­r med først Lotus’ og siden Renaults Formel 1-team.

Romain Grosjean er således tilknyttet som rådgiver og mentor. Turen til USA inkluderer også besøg hos den franske Formel 1-stjerne og Haas-teamet.

Günther Steiner og Kevin Magnussen håber, at Haas kan udnytte den kaotiske situation Toro Rosso var lidt for hurtige med at annoncere, at Kvyat og Gasly ville danne par resten af året

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ??
FOTO: ALL OVER PRESS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark