Ekstra Bladet

SANDHED OM SUNDHED

En knude, smerter eller følelsen af tyngde. Det er almindelig­e symptomer, som mange maend kan opleve i pung og testikler. Få ekspertens svar

-

Når maend opsøger laegen, er et af de mest almindelig­e symptomer smerter i pungen og testiklern­e, siger Ove Andrén, der er er professor i urologi og klinikchef ved den urologiske klinik på Universite­tshospital­et i Örebro, Sverige.

– Maend kommer på grund af smerter eller en følelse af noget anderledes stort og ubehagelig­t. Det kan vaere et symptom på testikelkr­aeft, siger han og forklarer.

Testikelkr­aeft er den mest almindelig­e kraeftform, der rammer unge maend, og det er noget, som man skal behandles for, så tidligt som overhovede­t muligt.

I Danmark bliver i gennemsnit 280 maend om året ramt af kraeft i testiklern­e, og knap 8000 lever med diagnosen. Helbreds-raten er helt op til 98 procent.

– Det kulminerer et sted omkring de 30 år, men rammer først og fremmest maend i de sene teenageår og frem til 40-års-alderen, siger Ove Andrén og forklarer, at det derfor er meget vigtigt, at isaer unge maend regelmaess­igt maerker på pungen og holder øje med forandring­er som for eksempel knuder.

– Testiklen er ganske elastisk, og en cancer kan ofte maerkes, for en knude er stenhård. Men det er det, man kan maerke i testiklen, som er vigtigt, og ikke det, der sider udenfor i pungen, forklarer professore­n.

til laegen med problemer eller forandring­er i pung og testikler, begynder undersøgel­sen altid med, at laegen maerker på testiklern­e. Nogle gange bliver der også foretaget en helt smertefri ultralyds-skanning.

Ifølge Ove Andrén passer den gamle fordom om, at maend er dårligere end kvinder til at søge laegehjael­p, ikke. Hans oplevelse er også, at maend i dag taler mere åbent med hinanden, end man gjorde før i tiden.

– Der er også mange yngre maend, som kommer for at få en bekraeftel­se på, at alt står fint til med den seksuelle del, at de har en penis og testikler, som ser ud, som de skal. Men absolut findes der maend – og kvinder – som går rundt med symptomer vaeldigt laenge, inden de søger laege, siger Ove Andrén.

til ham med ubehag i pung og testikler, kan vaere ramt af en raekke alvorlige eller mindre alvorlige sygdomstil­stande. Testikelkr­aeft er den mest alvorlige, men smerte er normalt ikke et af symptomern­e.

Man kan godt have smerter i pungen, selv om man ikke er syg, men i vaerste fald kan det vaere tegn på testikel-vridning. Derfor er det vigtigt at søge laege, hvis du har akutte smerter.

– Det her rammer først og fremmest unge drenge før puberteten, men det kan også ramme småbørn. Men det er meget få af dem, som har smerter i pungen, som i virkelighe­den har en forvredet testikel, siger professore­n.

rammer aeldre maend, er vandbrok. Det er som sådan harmløst, men det kan vaere til stor gene for patienten. Ove Andrén påpeger også, at tilstande, der rammer pungen – ikke testiklern­e – kan opleves som ubehagelig­e og måske kraever behandling, men at de ofte er helt ufarlige. Betaendels­e kan også ramme pung og testikler.

Bitestikel-betaendels­e kan man for eksempel blive ramt af når som helst i livet, både som barn og voksen. Det kan opstå som følge af en urinvejsin­fektion. Risikoen for at blive ramt af inflammati­oner og infektione­r øges, når man bliver aeldre, og hvis man lider af vandladnin­gsprobleme­r.

– Mange søger også hjaelp, fordi de har fået et slag mod pungen, men det er meget få, der rammes af en spraekket testikel – selv om smerten kan vaere stor. For at spraenge testiklen kraeves ekstrem vold som i en trafikulyk­ke, siger Ove Andrén.

Man kan godt have smerter i pungen, selv om man ikke er syg

Kilder: Kraeftens bekaempels­e, Sundhed.dk, Medibas.se, Doktorn.com, Cancerfond­en.se, Healthline.com

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark