Ekstra Bladet

SLUT MED ELSKERE

KENDTE OM AT KNALDE UDENOM: – Det ødelagde noget. Det gør det, hvis ens kone er helt oppe at køre over en anden mands måde at elske på, siger sexologen, der ikke er den eneste, der er nået til den erkendelse, at utroskab ikke er lykken

- PERNILLE CHRISTENSE­N pc@eb.dk

– Jeg har lyst til at blive hos Alex i nat. Må jeg?

Spørgsmåle­t stillede sexolog Joan Ørting tilbage i 2009 til sin mand gennem ni år.

Carsten Islingtons svar var ja. Han gav sin kone velsignels­e til, at hun kunne vaere sammen med tantralaer­eren Alex den nat, og det blev ikke den eneste gang.

Joan Ørting var – og er – tilhaenger af aerlighed og åbenhed, og derfor drøftede hun sit sidespring med sin aegtemand, der gav grønt lys til, at hun kunne give den gas på lagnerne med en anden end ham.

Jeg havde lyst til, at der skulle vaere helt klare linjer

– Jeg havde lyst til, at der skulle vaere helt klare linjer. Jeg er så taknemmeli­g og elsker Carsten tusind gange mere, fordi han er så storslået og sagde ja til det, fortalte Joan Ørting dengang til Ekstra Bladet om den hede flirt med sin unge elsker.

Joan Ørting er ikke typen, der fortryder noget. Men ...

– Jeg ville ikke gøre det i dag, siger hun nu – lige så aerligt som i 2009.

Ørtings mål med sit ’lovlige’ sidespring var ikke at blive forelsket i Alex. Hun ville inspireres og udvide sin seksualite­t.

– Det var da også spaendende, og jeg fik tantra på dagsordene­n, men det rykkede ligesom ikke rigtigt noget på hjemmefron­ten, siger Joan Ørting og må konstatere, at det naermere var det modsatte, der skete.

Elsker kostede dyrt

Selv om historiefo­rtaeller Carsten Islington havde blåstemple­t Joan Ørtings affaere med den unge tantralaer­er, kostede det dyrt i deres aegteskab.

– Det ødelagde noget. Det gør det, hvis ens kone er helt oppe at køre over en anden mands måde at elske på. Carsten sagde jo til mig, at jeg bare kunne slå håret ud og gøre det, der gjorde mig glad. Han var virkelig dygtig til at rumme mig, men alligevel skete der noget med hans selvvaerd og hans ’sexvaerd’, som Ørting kalder det.

– Det var svaert at tale om på grund af hans stolthed. Når han én gang havde sagt ja til det, var det svaert at få ham til at indrømme, at det ikke gjorde noget godt.

Efter 15 års aegteskab blev Joan Ørting og Carsten Islington skilt i 2016. Og set i bagklogska­bens ulidelig klare lys er den 57-årige sexolog ikke i tvivl om, hvad der blev starten på enden.

– Jeg tror, at bruddet startede, da jeg havde en elsker, siger Joan Ørting.

– Det, at jeg gik ud og gjorde noget alene, var det, der ødelagde det. I dag vil jeg virkelig anbefale, at man gør tingene sammen.

– Tag det tantrakurs­us sammen. Jeg tog det alene og bollede med laereren, og så dryppede det måske lidt af derhjemme, men slet ikke nok.

Faerdig med utroskab

Joan Ørting er i dag single. Det betyder også, at der er tørke på sex-fronten.

– Jeg kan ikke gå i seng med en, jeg ikke er vild med. Så ville jeg føle mig tom og efterladt.

Hun leder ikke efter en kaereste, for det sker, når det sker, som hun siger.

Når Joan Ørting finder den eneste ene, bliver det den eneste. Hun er faerdig med elskere og affaerer.

– Jeg har vaeret en del utro i hele mit liv. Det kommer aldrig til at ske igen. Jeg vil aldrig leve på en løgn igen, siger hun.

Som sexolog og terapeut møder Joan Ørting mange par, der har måttet forholde sig til de forbudte sidespring. Til vrede, tårer og tilgivelse.

– Utroskab er som et skår i en kande. Det kan klistres på, og kanden kan fungere, men reparation­en vil altid vaere der og kunne ses for evigt, siger Ørting, der mener, at danske parforhold aldrig har vaeret mere under pres, end de er i dag.

– Nutidens dilemma er, at vi alle sammen gerne vil have frihed som en single og parforhold­ets tryghed. Vi vil have det hele og helst samtidig, men det kan man altså ikke få, siger hun.

I Joan Ørtings øjne er utroskab parforhold­ets fjende nummer et.

– Den pagt, man har med sin partner, går i stykker, hvis man er utro. Den ophører og erstattes af bedrag, svigt og en bristet tillid, mener Joan Ørting.

Det var svaert at tale om på grund af hans stolthed

 ?? FOTO: /RITZAU/BJØRN STIG HANSEN ?? Parforhold­ets fjendeIføl­ge Joan Ørting, der selv har vaeret sin mand utro, er netop utroskab en bombe under ethvert parforhold.
FOTO: /RITZAU/BJØRN STIG HANSEN Parforhold­ets fjendeIføl­ge Joan Ørting, der selv har vaeret sin mand utro, er netop utroskab en bombe under ethvert parforhold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark