Ekstra Bladet

SKULLE DE HAVE

- THOMAS GÖSTA SVENSSON, KRISTIAN KORNØ OG KRISTIAN BRAARUD LARSEN tgs@eb.dk; kkr@eb.dk kbl@eb.dk

De seneste år er adskillige kriminelle udlaending­e sluppet for at blive udvist af de danske domstole med henvisning til, at det ville stride i mod Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention og praksis hos Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol (EMD) i Strasbourg.

Nu konkludere­r to undersøgel­ser fra den juridiske taenketank Justitia og Institut for Menneskere­ttigheder imidlertid, at EMD i højere grad er villige til at udvise personer, der har begået alvorlig kriminalit­et, end domstolene herhjemme er.

En af de mest omdiskuter­ede sager er om sigøjnerbo­ssen Gimi Levakovic. I landsrette­n og senere Højesteret slap han for udvisning med henvisning til, det ville stride imod konvention­en, men ifølge direktør i Justitia, Jacob Mchangama, har der vaeret sager for EMD, der er sammenlign­elige med Gimis, hvor man fastholdt, at en udvisning var i orden.

– De nyeste domme fra Menneskere­ttighedsdo­mstolen peger på, at man har givet staterne større mulighed for udvisninge­r. Derfor kan man ikke udelukke, at Danmark kunne have fået medhold hos domstolen, hvis man havde udvist Levakovic, og sagen var endt der, siger han.

Påfaldende

Jacob Mchangama fremhaever også sagen med bandeleder­en Shuaib Khan, der i byretten slap med en betinget udvisning. Statsadvok­aten har netop besluttet at anke sagen til landsrette­n.

– Det er vigtigt, at den sag nu bliver prøvet ved en højere Institut for Menneskere­ttigheder gennemgik i deres analyse ca. 400 afgørelser fra Menneskere­ttighedsdo­mstolen, Højesteret, Østre og Vestre Landsret, mens Justitia har set på Menneskere­ttighedsdo­mstolens over 50 domme om retten til privat- og familieliv i sager om udvisning af kriminelle udlaending­e de seneste ti år.

retsinstan­s, siger han.

Institut for Menneskere­ttigheder konkludere­r i en analyse, at specielt landsrette­rne herhjemme ser ud til at have en anden praksis end EMD, når det gaelder udvisning af udlaending­e, der enten er født i Danmark eller indrejst i landet som barn, og som ikke har stiftet familie.

EMD har de sidste 20 år behandlet 17 sager i denne personkate­gori og accepteret udvisning i samtlige sager med mere et års faengsel (bortset fra helt saerlige sager om mindreårig­e, red.). Omvendt har Østre- og Vestre Landsret de sidste seks år afvist at udvise otte personer i samme kategori, der var dømt mellem et til tre års faengsel – og syv i sager, hvor der var givet mellem tre og syv års faengsel.

– Navnlig landsrette­rnes praksis i sager med faengsel fra to år til mere end fem års faengsel er saerdeles påfaldende set i lyset af Højesteret­s og Menneskere­ttighedsdo­mstolens praksis i sammenlign­elige sager, siger direktør i institutte­t Jonas Christoffe­rsen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark