Ekstra Bladet

VI KAN UDVISE SOM DET PASSER OS

PROFESSOR: Det vil eventuelt føre til en dom, som vi så ikke behøver at følge, siger Mads Bryde Andersen, Københavns Universite­t

-

Den nye diskussion er afledt af den betingede udvisning af Loyal to Familias bandeleder, Shuaib Khan. Danmark kan vaelge at udvise, hvem vi vil, og se bort fra den omstridte menneskere­ttighedsdo­mstol.

Vi kan nemlig bare praktisere en form for ’civil lydighedsn­aegtelse’ ved at gøre, som det passer os. Det medfører endda ingen håndfaste sanktioner, vurderer juraprofes­sor ved Københavns Universite­t Mads Bryde Andersen.

– Der sker ikke andet, end at man bliver sat på en liste, og den kan alle så gå ind og kigge på, siger han.

– Vi kan derfor bare handle, som vi vil. Det vil eventuelt føre til en dom, som vi så ikke behøver at følge, forklarer Mads Bryde Andersen.

Danmark er duks

Danmark har indtil nu valgt at følge samtlige domme imod os fra Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol til punkt og prikke.

Det gør sig dog ikke gaeldende i mange af vores nabolande, viser tal fra Europaråde­t.

Tyskland og Nederlande­ne har 20 afgørelser, som de endnu ikke har indordnet sig efter. Finland har 40, mens Sverige har to domme, som de ikke følger.

– Vi har en lang tradition for at opfylde domme fra Menneskere­ttighedsdo­mstolen. Men kigger man på andre lande, så er billedet helt anderledes, fortaeller Mads Bryde Andersen.

Danmark kan også vaelge at opsige sit medlemskab af Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol med seks måneders varsel. Der er ingen EU-forpligtel­ser i vejen, vurderer juraprofes­soren. Juraprofes­sor Mads Bryde Andersen mener, vi kan gøre, som vi vil. Regeringen har flere gange bebudet, at man vil se på, om Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol (EMD) i Strasbourg blokerer for, at kriminelle kan udvises.

I kølvandet på debatten tog Danmarks eneste dommer ved EMD, Jon Fridrik Kjølbro, i denne uge bladet fra munden. Ved en høring på Christians­borg, som Ekstra Bladet deltog i, slog han fast, at EMD i højere grad selv lader medlemslan­dene udvise kriminelle.

– Domstolen har på mange områder valgt at overlade et skøn eller et råderum til stater og nationale myndighede­r, netop fordi den anerkender, at der er nogle spørgsmål, som medlemssta­terne er bedre til at vurdere og afgøre. Dette kan man også se i nyere praksis om udvisning af kriminelle udlaending­e, siger han.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ??
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN
 ?? FOTO: /RITZAU/STINE BIDSTRUP ??
FOTO: /RITZAU/STINE BIDSTRUP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark