Ekstra Bladet

TRAGEDIE AT STOR GRAVHØJ ER PLYNDRET

HØJEN LUKKET IGEN: En masse viden gået tabt med gravrøveri­et

- PETER JEPPESEN FOTO: RENÉ SCHÜTZE pej@eb.dk

Selv om hullet efter gravrøveri­et i Nordjyllan­d er lukket, er det saerdeles aergerligt for Sidsel Wåhlin, museumsins­pektør, Vendsyssel Historiske Museum, der lørdag stod på højen.

I denne uge kom det frem, at tyve har vaeret ude at tømme en grav, der ligger på jord ved Klokkerhol­m i Nordjyllan­d.

I første omgang troede man, at der var tale om en høj fra bronzealde­ren, men det viser sig nu, at graven er yngre.

Absolut topniveau

– Vi mener, at det er en original jernalderg­ravhøj. Der er ikke så mange, men det passer fint med området, den ligger i. Her er gjort flere fund fra jernaldere­n, siger Sidsel Wåhlin.

Hun vurderer, at højen har indeholdt rigdomme på grund af dens størrelse. Samtidig er der formentlig tale om en såkaldt konegrav.

– Hvis man får sådan en grav, er man oppe i det absolutte topniveaue­t af datidens samfundsla­g. Og derfor har man formentlig også sendt mange gaver med den afdøde kvinde. Det kan vaere nøgler til huset, store smykker med glasperler og importered­e perler. Hårnåle og hårspaende­r, siger hun.

Nok har arkaeologe­rne fundet små stumper af metal, men Sidsel Wåhlin er aergerlig over, hvor meget der er forsvundet.

– Vi har tabt så meget viden. Nu ved vi, at den er fra vikingetid­en, men viden om, hvem der har ligget dernede, er gået tabt. Ikke kun for os – også for fremtidige generation­er. Det er kulturarv, så man kan sige, at de har røvet fra 5,5 millioner mennesker.

– Metalgenst­ande på naer guld er meget skrøbelige, og de skal hurtigt under behandling, hvis ikke de skal gå til. Tingene kan smuldre mellem fingrene på folk. Eksempelvi­s Det er et stort hul, der er lavet af gravrøvern­e. Det er naeppe udført af én mand.

Men der bliver jo holdt skarpt øje med, om der skulle dukke ting op

 ?? FOTO: /RITZAU/JANUS ENGEL ??
FOTO: /RITZAU/JANUS ENGEL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark