Ekstra Bladet

Støjberg kan blive første gaest i Folketinge­ts nye ’vidneskran­ke’

- SELV OM LUFTEN I SIDSTE UGE SKRAEMMER, SPORENE SIDSTE ÅR NEDSATTE REGERINGEN DET HAR IKKE MINDST HOVEDPROBL­EMET HAR I DAG KAN

er ved at gå ud af sagen om barnebrude­ne, er integratio­nsminister Inger Støjberg endnu ikke sluppet af krogen. Blodet i sagen er nu ved at størkne, men det er stadig ondt.

Timelange samråd i Folketinge­t før og efter sommerferi­en har ikke aendret opposition­ens opfattelse af, at den benhårde Inger Støjberg har begået et alvorligt brud på loven om ministeran­svar og dermed i princippet styrer mod en rigsretssa­g.

Problemet er bare, at opposition­en ikke kan skaffe beviser for denne mistanke. Embedsvaer­ket er lukket som en østers, og ministeren holder, trods de timelange afhøringer, fast i sin afvisning af, at der skulle vaere sket noget ulovligt.

sluttede det endeløse tovtraekke­ri igen uafgjort, men med en ny markant melding: Opposition­en er så rasende, at man efter et eventuelt regeringss­kifte efter naeste valg vil forlange en uvildig undersøgel­se med afhøring af politikere og embedsmaen­d, hvor det under vidneansva­r endeligt skal fastslås, om Støjberg har overtrådt loven. Er svaret ja, vil naeste skridt vaere en rigsretssa­g eller en kaempenaes­e.

Det er en trussel, som formentlig ikke holder den robuste Inger Støjberg søvnløs om natten. Også inden valget i 2011 truede den davaerende S-opposition med fire-fem dommerunde­rsøgelser, men da først Thorning havde sat sig i Statsminis­teriet, blev det hele fejet ind under gulvtaeppe­t, alt blev glemt, og den eneste undersøgel­se var SF’s krav om monsterkom­missionen, der skulle kulegrave Danmarks krigsdelta­gelse i Irak og Afghanista­n. Det endte som en ren skandale uden resultat. Kommission­en arbejdede langsommer­e end en lam snegl. Så da Løkke tog over i 2015, blev kommission­en lukket ned og sendt hjem uden tak.

Udvalget består ikke ligefrem af den juridiske revolution­s fortrop

for det kan sagtens gå på samme måde efter naeste valg. Men det er klart, at udsigten til en undersøgel­se har sat embedsmaen­dene i alarmbered­skab. De risikerer nu at blive halet ind til en undersøgel­se om et par år. Der vil med garanti vaere en del chefer, der gemmer dagbøger og notater fra forløbet til muligt senere brug i vidneskran­ken. Disse dommerunde­rsøgelser har det jo med at koste embedsvaer­ket dyrere end politikern­e.

En helt anden og ny udgang kan blive, at Inger Støjberg får den tvivlsomme aere at blive premierega­est, når Folketinge­t inden for det naeste år formentlig beslutter en helt ny form for undersøgel­seskommiss­ion eller udvalg, som Politikern­e vil utrolig gerne vide, om Støjbergs embedsmaen­d har samme opfattelse af forløbene i ministerie­t, som hun har. skal bryde med de seneste mange års meget kostbare, langsomt arbejdende og tunge dommerunde­rsøgelser. Et parlamenta­risk udvalg, som selv står for afhøringen af ministre og embedsmaen­d, der har rodet sig ind i noget snavs.

et ekspertudv­alg, som skal undersøge, om der er andre måder at gennemføre undersøgel­ser på end hidtil.

Formand er højesteret­sdommer Jens Peter Christense­n, og medlemmern­e er alle de tunge drenge fra de juridiske fakulteter, dommerfore­ningen, Djøfs offentlige chefer plus ministerie­rne. Ikke ligefrem den juridiske revolution­s fortrop, men derimod kyndige og erfarne folk, der vaegter retssikker­hed og grundighed tungt. Så tungt, at det tager meget lang tid.

Problemet er bare, at Folketinge­t nu snart gerne vil i gang. I juli udvidede regeringen kommissori­et for det oprindelig­e udvalg.

Man vil have klar besked om alternativ­erne til dommerunde­rsøgelser herunder muligheden for parlamenta­riske undersøgel­sesformer.

Folketinge­ts formand, Pia Kjaersgaar­d, laenge arbejdet hårdt på med opbakning fra Folketinge­ts praesidium. Folketinge­ts partier vil gerne snart se et oplaeg til, hvordan man f.eks. i form af et nyt folketings­udvalg med tilknytted­e eksperter kan gennemføre undersøgel­ser af ministres gøren og laden. Støjberg-sagen kunne sagtens blive prøvesag nummer et. Hvis ikke udvalget kan udvikle en model, må Folketinge­t selv i gang, er holdningen hos mange politikere.

hidtil vaeret spørgsmåle­t om adgangen til at afhøre embedsmaen­d. Her kaemper Djøf og dommerne for, at der må vaere rene linjer. Man kan ikke bare forlange, at embedsmaen­d skal vidne ’imod’ deres ministre over for et udvalg i Folketinge­t. Og hvad er deres retssikker­hed i forhold til sådanne undersøgel­ser? Ministrene står jo til ansvar over for Folketinge­t, men hvad med embedsmaen­dene?

Indvending­en mod de parlamenta­riske undersøgel­ser er derfor retssikker­heden.

Men den sang har Folketinge­t bare hørt lidt for laenge. Nu vil man have svar på, hvordan man kan lave disse undersøgel­ser i Folketinge­t – og ikke hvorfor det ikke kan lade sig gøre.

Folketinge­ts udvalg indkalde en minister til samråd. Udvalget kan krydsforhø­re ministeren, men ikke embedsmaen­dene.

Det er den adgang, mange i Folketinge­t vil have aendret. Eventuelt kan en sådan parlamenta­risk afhøring danne grundlag, når Tinget skal vurdere, om der er basis for en egentlig dommerunde­rsøgelse. Altså som en slags forundersø­gelse.

Støjberg-sagen ville egne sig perfekt som prøve på denne ordning. Ministeren gider politikern­e ikke rigtig høre mere på. Men de vil utrolig gerne vide, om hendes embedsmaen­d har samme opfattelse af forløbene i ministerie­t som hun. Hvem sagde hvad til hvem og hvornår? Traf Inger Støjberg med åbne øjne en ulovlig beslutning? Hvad mener kontorchef­er og afdelingsc­hefer om det?

Måske kan Inger Støjberg ikke sove helt så roligt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark