Ekstra Bladet

CYKLING TABERE OG TÅBER

.

-

Løbet var i år rykket til september, og det var ikke nogen god idé. Årets første efterårsst­orm kom tidligt, og det kunne ingen have forudset, men vejret var kun én af alt for mange udfordring­er, som løbsledels­en måtte give fortabt over for.

Flere gange blev rytterne vist forkert, og en etape blev aflyst, fordi mange våde og kolde ryttere hellere ville hjem i bad. Alle dage vaeltede regnen ned og holdt tilskuere vaek, og på sidste etape faldt en reklamepor­tal ned over vejen som det sidste sørgelige tegn på, at intet skulle forløbe fejlfrit.

Selve løbet er stadig de åbne danske mesterskab­er i etapeløb. Feltets to største navne – tyskeren John Degenkolb og franskmand­en Nacer Bouhanni – udgik af løbet, og finalepodi­et var rent dansk.

Postnord Danmark Rundt er en dansk affaere. Det er kontinenta­lholdenes årlige opvisnings­show, og det er nu engang sjovere at se på i solskin i august, mens Tour-feberen stadig raser. Havde man satset alle spareskill­ingerne på, at den rutinerede colombiane­r ville blive Chris Froomes vaerste rival i Tour de France, havde man vaeret rig i dag. Ingen havde vel forestille­t sig, at Uran ville slutte som nummer to i Touren?

Der har vaeret stille om Uran, siden han blev nummer to i Giroen i 2014, men jeg skal love for, at han som 30-årig har givet lyd fra sig igen – tilmed naermest på egen hånd, idet hans hold i årets Tour bestemt ikke var noget at skrive hjem om. Det skulle da lige vaere, hvis man ville fortaelle, hvor tandløst det var.

På etapen til Chambéry grundlagde han sin bedrift med en fantastisk sejr i en vanvittig spurt, hvor hans gear havde sat sig fast. Mod alle odds slog han Barguil, Froome, Bardet, Aru og Fuglsang på en etape, der skulle vise sig at blive løbets mest spektakula­ere.

Det var godt at se Uran tilbage – men det var nok også hans sidste skud i bøssen. Jeg tror ikke, vi får ham se i rollen som Tour-udfordrer igen. Greg Van Avermaet havde givetvis vundet løbet, hvis ikke han og verdensmes­ter Peter Sagan var styrtet i jagten på Gilbert, men det er ren spekulatio­n og skygger ikke det mindste for Gilberts praestatio­n.

Mens hans holdkammer­at Tom Boonen dagen igennem var ramt af uheld, tog Gilbert sagen i egen hånd og kastede sig ud i et forbløffen­de tidligt udbrud i et løb, hvor tålmodighe­d er en dyd. Men han holdt sig fremme, og da alle hans følgesvend­e var brugt op, kørte han alene.

50 kilometer solo med et kobbel af verdens bedste klassikerr­yttere jagtende efter sig. Og han holdt til mål. Det er et skoleeksem­pel på, at mod og initiativ belønnes – egenskaber, der alt for ofte savnes, når det gaelder sportens allerstørs­te stjerner. Sjaeldent har en 18-årig knaegt vaeret så altdominer­ende som denne sjaellaend­er. Først vandt han DM for juniorer ved at køre solo over 70 kilometer og alligevel vinde med to et halvt minut ned til nummer to. Så blev han verdensmes­ter på bane for så kort efter at smadre den samlede juniorverd­enselite på landevej ved VM i Norge.

Hans år i U23-klassen tegner lyse, og holder han momentum og undlader at snuble ned i de spildte talenters massegrav, vil Danmark i de kommende år kunne bryste sig af en ny stor stjerne på den internatio­nale stjernehim­mel.

 ?? FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT/AP FOTO: CHRISTOPHE ENA/AP ?? Pragtpraes­tation
Philippe Gilbert kunne spadsere over stregen som aldeles suveraen vinder af Flandern Rundt efter 50 kilometers solokørsel med et kobbel af verdens bedste klassikerr­yttere jagtende efter sig.
FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT/AP FOTO: CHRISTOPHE ENA/AP Pragtpraes­tation Philippe Gilbert kunne spadsere over stregen som aldeles suveraen vinder af Flandern Rundt efter 50 kilometers solokørsel med et kobbel af verdens bedste klassikerr­yttere jagtende efter sig.
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Rigoberto Uran kravlede til tops i Touren.
FOTO: CLAUS BONNERUP Rigoberto Uran kravlede til tops i Touren.
 ?? FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN FOTO: ALL OVER PRESS ?? Alt gik galt i Danmark Rundt i år.
FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN FOTO: ALL OVER PRESS Alt gik galt i Danmark Rundt i år.
 ??  ?? Julius Johansen vandt det hele i 2017.
Julius Johansen vandt det hele i 2017.
 ??  ?? Philippe Gilbert satte alle til vaegs i Flandern Rundt.
Philippe Gilbert satte alle til vaegs i Flandern Rundt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark