Ekstra Bladet

Jeg er vant til at blive misforståe­t. Man kan umuligt blive forstået af alle

- PRIVATFOTO

EKATERINA ER

født i Sovjetunio­nen, og hun var seks år, da unionen kollapsede. Selv om hun gennem sit liv har vaeret vidne til, at hendes foraeldre kaempede for netop det, var det en forvirrend­e tid:

– Det var voldsomt at opleve som barn. Jeg var vant til at gå i en børnehave, hvor billeder af Lenin hang på vaeggen og var på forsiden af vores bøger. Efter USSR’s opløsning var vi frie mennesker for første gang i 70 år.

– ’Det skal I udnytte. I kan blive hvad som helst’, sagde de voksne. Og det er jo selvfølgel­ig positivt, men børn oplever det også som et kaempe ansvar.

Op gennem 90’erne var Moskva ramt af terrorhand­linger. Ekaterina laerte at leve med frygten, der kom helt taet på, da hun i 1999 som 12-årig blev vaekket om natten, da naboejendo­mmen sprang i luften, og 124 mennesker mistede livet.

– Jeg har oplevet terror rigtig mange gange. Man laerer at leve med risikoen. Så da huset ved siden af vores sprang i luften, var det selvfølgel­igt meget voldsomt. Men jeg tror ikke, det var

I MOSKVA BOR

der cirka 12 millioner mennesker, på Rømø bor der under 700. I Moskva gik Ekaterina Krarup Andersen på galleri med vennerne, hun hørte hiphop, hun var cool. På Rømø hørte de lokale teenagere DJ Alligator, de gik i Buffalo-sko, og de gik gerne i seng med hinanden. Ekaterina blev ikke laengere betragtet som cool.

– Jeg var teenager, og det var naesten det vaerste, der kunne ske. Jeg var vant til, at verden var kaempestor, og lige pludselig sad jeg på Rømø, hvor reje-produktion­en var omdrejning­spunktet for det meste. Jeg synes, det var vildt graenseove­rskridende, at alle havde sex med hinanden. Det havde man ikke i min alder i Rusland. Jeg kunne ikke forstå det, og jeg taenkte ’hvad er der så at se frem til?’.

– Jeg pjaekkede fra skole, fordi jeg hellere ville sidde i en skov og laese Dostojevsk­ij og Tolstoj. Når jeg ser tilbage på det, var det ikke den vaerste måde at bruge sine teenage-år på. Det er bedre, end at jeg kneppede hele øen.

Det er sygt, at det naermest er lovligt at voldtage i Danmark

DET UDSAGN KAN

nemt misforstås. Men Ekaterina er hverken snerpet eller imod den frie seksualite­t. Tvaertimod. Det var bare ikke det, hun havde lyst til, da hun som 13-årig kom til Danmark fra Rusland.

Senere tog Ekaterina og hendes mor til København, hvor hun startede på Sankt Annae Gymnasium. Selv om hun følte sig mere hjemme i hovedstade­n, følte hun også, at hun aldrig rigtigt passede ind.

– Jeg begyndte at forstå, at ligegyldig hvor meget jeg laerte dansk og var integreret i det danske samfund, og lige meget hvor meget saltlakrid­s og rugbrød jeg spiste, så ville jeg aldrig blive betragtet som en dansker. I mine venners telefon hed jeg eksempelvi­s altid 'Russer-Katja'.

– Jeg følte mig rimelig dansk, men andre skulle altid minde mig om, at det var jeg ikke, og det var meget traumatise­rende for mig.

Som en konsekvens af det valgte Ekaterina blandt andet at gå i den russiske ortodokse kirke i København:

– Hvis jeg ikke kunne vaere dansker, så måtte jeg vaere russer. Jeg blev meget religiøs, fik en russisk kaereste og drømte om at flytte tilbage til Rusland. Det var naermest rebelsk for mig at leve helt anderledes end de andre elever på gymnasiet.

EKATERINA FLYTTEDE

som 18-årig tilbage til Moskva, hvor hun uddannede sig til teolog, blev gift og fik en datter som 19-årig. Eksmanden drak, taevede hende, kaldte hende luder og behandlede hende, som om hun intet var vaerd. Til sidst tog hun mod til sig og flygtede tilbage til Danmark med sin treårige datter.

Her mødte hun hurtigt den mand, som snart bliver far til hendes andet barn. Men hun var ikke

 ??  ?? Ekaterina, datteren Zoya og gemalen Rolf med det seneste medlEm af den lille familIe.
Ekaterina, datteren Zoya og gemalen Rolf med det seneste medlEm af den lille familIe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark