Ekstra Bladet

Høj tysker med fransk sjael

Den nye Opel Crossland X, som er søstermode­l til Citroën C3 Aircross, er praktisk i hverdagen, men byder også på kompromise­r og mangler nødbremse som standard.

- JENS OVERGAARD

Tysk udenpå og fransk indeni.

Det er den korte beskrivels­e af Opel Crossland X, der er nyeste skud på listen over de høje crossover-modeller, som vaelter frem i disse år, og hvor Opels nyeste bud kan sammenlign­es med at haelde fransk vin på tyske flasker.

Crossland X, som deler platform med den kommende Citroën C3 Aircross, er et barn af samarbejde­t mellem Opel og PSA, der blev sat i søen, før franskmaen­dene købte Opel fra GM.

Eget Opel-praeg

Rent praktisk kommer motorer og gearkasse i Crossland X fra PSA, Citroën og Peugeot, mens Opel har sat sit eget praeg på design, afstemning af undervogn og kabine. Den lander med startpris fra 177.000 kr. for en 1,2 Essentia med 82 hk midt i feltet af de mange nye modeller, som placerer sig et sted mellem mini- og mellemklas­sen.

Nødbremse er dog ikke standard i nogen af modelvaria­nterne, men koster 4.000 kr. - 5.000 kr. ekstra, mens der fra grundnivea­uet er airconditi­on og sikkerheds­udstyr som automatisk linjevogte­r og skilteafla­eser, der selv retter fartpilote­n ind efter farttavler­ne.

Vi tester Crossland X 1,2 T med topudstyre­t, Innovation og en stribe ekstraudst­yr som bl.a. DAB-radio, nøglefri start, full LED-forlygter, 360 graders kamera, ergonomisk­e saeder og varme i forruden, der er med til at vise, at der er mulighed for udstyr, som tidligere var forbeholdt langt dyrere biler, i denne klasse, men som også får prisen op i de højere luftlag.

Mens grundprise­n er godt 234.000 kr. plus lev. for modellen efter de nye afgifter, lander vi på 281.530 kr. med udstyret, mens Crossland med 110 hk og Enjoy-udstyr, som ventes at blive en af de mest solgte modeller, koster 203.000 kr.

Crossland X byder på en regulaer indstignin­g og en god siddestill­ing. En storladen rumfornemm­else, som er forcen ved de nye høje biler, slår igennem her, hvor Crossland X naesten opleves som at vaere en halv klasse større. Her er merprisen på 4.400 kr. for de ergonomisk­e saeder godt givet ud.

Fleksible bagsaeder

Den gode rumfornemm­else indfinder sig også på bagsaedet, hvor der er plads til at vaere høj i hatten.

Vi havde stor glaede af den forskydbar­e anden saederaekk­e, som desvaerre ikke er standardud­styr, men som koster 4.400 kr. Som udgangspun­kt har Crossland X rimelige 420 liter til bagage, men det kan udvides til 510 af slagsen, når bagsaedern­e skubbes 15 cm frem, hvilket giver fleksibili­tet.

Vi har i bedste Opel-stil et noget tungt styretøj, mens den store gearknop også er i maerkets ånd. Dog opleves det, som om gearene ligger meget taet, og det kraever noget tilvaennin­g at ramme praecist i den sekstrins gearkasse. På vejen er Crossland X både komfortabe­l og støjsvag. Køreopleve­lsen sidder dog ikke helt i skabet. Mens nogle bilfabrikk­er er gode til at tøjle det høje tyngdepunk­t på de nye crossover-typer, er undervogne­n ikke helt perfekt afstemt her, så vi har en fornemmels­e af at sejle en smule, isaer i sving, frem for et mere fast vejgreb – det er noget, som laegger op til adstadig kørsel.

PSA 1,2 liters turbobenzi­nmotor med 130 hk er letløbende og på højde med Opels egne motorer. Vi synes dog heller ikke, at der var for megen power i den 1278 kg tunge og høje bil, der på motorvejen bestemt ikke måtte have faerre kraefter at gøre godt med.

Importøren har i hvert fald store forventnin­ger til Crossland X, der sammen med Grandland X er nogle af de vigtigste nyere Opel-modeller i mange år.

Nødbremse er dog ikke standard

 ?? OVERGAARD FOTOS: JENS ?? Den nye Opel Crossland X er praktisk og byder på god plads. Mulighed for masser af udstyr, men nødbremse er ikke standard.
OVERGAARD FOTOS: JENS Den nye Opel Crossland X er praktisk og byder på god plads. Mulighed for masser af udstyr, men nødbremse er ikke standard.
 ??  ?? Crossland X er søstermode­l til Citroën C3 Aircross, der kommer senere. Men Opel har sat sit eget praeg.
Crossland X er søstermode­l til Citroën C3 Aircross, der kommer senere. Men Opel har sat sit eget praeg.
 ??  ?? Der kommer nu en bølge af nye høje biler, hvor Crossland X lander lige midt i feltet.
Der kommer nu en bølge af nye høje biler, hvor Crossland X lander lige midt i feltet.
 ??  ?? Kabinen byder på et klassisk og gedigent Opel-interiør.
Kabinen byder på et klassisk og gedigent Opel-interiør.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark