Ekstra Bladet

Minister skal ind i sagen

Venstres Jane Heitmann vil have sundhedsmi­nisteren til at se på det afviste laegemidde­l Spinraza, der kan hjaelpe SMA-patienter

- HELLE KASTHOLM JESPER RISE BØRJESEN PRIVATFOTO hka@eb.dk; rise@eb.dk

16-årige Magnus Gylling Mortensen har SMA, der lammer hans muskler. Det nye laegemidde­l Spinraza ville formentlig kunne forbedre hans livskvalit­et betragteli­gt, men Medicinråd­et mener, at midlet er for dyrt. 16-årige Magnus Gylling Mortensen kan ikke få den medicin, som ellers formentlig ville kunne hjaelpe ham til at få et bedre liv.

Det skyldes, at Medicinråd­et mener, at medicinen er for dyr.

Men står det til Venstres sundhedsor­dfører, Jane Heitmann, er det sidste punktum ikke sat i den sag.

Magnus er nemlig ikke alene.

På landsplan lider omkring 150 børn af muskelsvin­d-sygdommen SMA (spinal muskelatro­fi), der langsomt lammer deres muskler mere og mere. Det betyder, at en stor del af de ramte børn konstant er tilkoblet en respirator for at kunne traekke vejret.

Medicinalf­irmaet Biogen har netop lanceret et nyt laegemidde­l, Spinraza, der kan forbedre både muskelstyr­ke og vejrtraekn­ing hos patientern­e.

Men medicinen er for dyr, konkludere­de Medicinråd­et i torsdags og afviste dermed at godkende midlet til standardbe­handling.

– Jeg vil drøfte sagen med sundhedsmi­nisteren, når hun er tilbage fra tjenestere­jse, siger Jane Heitmann til Sundhedspo­litisk Tidsskrift med henvisning til, at sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V) befinder sig i Japan.

Alle bakker op

Sidste år indgik alle Folketinge­ts partier en aftale om principper­ne for sygehusmed­icin, hvoraf det fremgår,

Ekstra Bladet 14. oktober.

at det ud fra en konkret laegefagli­g vurdering skal vaere muligt at behandle en patient med et laegemidde­l, der ellers er afvist til standardbe­handling.

– Jeg har en klar forventnin­g om, at Medicinråd­et respektere­r principper­ne – saerlig set i lyset af, at alle Folketinge­ts partier bakker op om aftalen, siger Jane Heitmann til Sundhedspo­litisk Tidsskrift.

Hun skriver i en sms til Ekstra Bladet, at hun ikke har yderligere kommentare­r til sagen, end hvad hun allerede har sagt til Sundhedspo­litisk Tidsskrift.

Frygter afvisning

Jane Heitmann er dog ikke den eneste, der frygter, at princippet ikke overholdes, og at den enkelte laege dermed ikke kan ordinere det til sine patienter, selv om laegen skønner, at det er den bedste behandling­sform.

Heller ikke Morten Freil, der er direktør for Danske Patienter og samtidig medlem af Medicinråd­et, er helt tryg ved situatione­n.

– Vi er bange for, at Danske Regioner tolker det sådan, at når der er sagt nej til standardbe­handling, så er der nultoleran­ce og ingen patienter, som får det, siger han til DR.

Morten Freil var et ud af to medlemmer af rådet, der ikke er enige i afgørelsen om at afvise Spinraza til standardbe­handling.

Politiske retningsli­njer

Hos socialdemo­kraterne har sundhedsor­dfører Flemming Møller Mortensen omvendt stor tiltro til, at Medicinråd­et har gjort deres benarbejde ordentligt.

Han vil dog hellere end gerne tage drøftelsen med sundhedsmi­nisteren om SMA-patientern­es adgang til den nye medicin, hvis han også indkaldes til det møde, som Jane Heitmann vil holde med ministeren.

– Men ellers er jeg af den opfattelse, at vi har udstukket nogle politiske retningsli­njer, og det er dem, Medicinråd­et agerer efter, og det er sådan, det skal vaere, siger han til Ekstra Bladet.

3,7 millioner kroner

Med afvisninge­n af Spinraza er det første gang, et laegemidde­l i Danmark afvises på grund af prisen.

Ifølge Biogen, der har udviklet Spinraza, koster det første års behandling med midlet 3,7 millioner kroner, hvorefter udgiften falder til 1,8 millioner kroner.

– Kunne vi saelge det billigere? Desvaerre. Det koster år og mange milliarder af kroner at udvikle sådan et produkt, slår adm. direktør i Biogen i Danmark Janne Harden fast over for Ekstra Bladet.

Spinraza er godkendt i USA, Italien, Frankrig og Tyskland.

150 børn lider af sygdommen, der betyder, at en stor del af dem konstant er tilkoblet en respirator for at kunne traekke vejret

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark