Ekstra Bladet

Hvad med balancen, Karen?

- Hvorfor skriver I tilfaeldet med Det er således balance. Det er en Og jeg fik hjaelp

du ikke en klumme om, hvor du som kvindelig chefredakt­ør står i hele den #MeToo-debat, spurgte en (mandlig) kollega.

Jo, det kan jeg da godt, men den kommer først og fremmest til at handle om, hvordan jeg forholder mig journalist­isk, og i nøgtern journalist­ik må det helst ikke handle om, hvorvidt man er kvinde eller ej.

Journalist­isk er #MeToo-kampagnen nemlig svaer nok i sig selv.

For hvordan fortaeller vi om alle de kvinder, der står frem med historier om graenseove­rskridende seksuel opførsel, chikane eller ligefrem overgreb og voldtaegt, når vi ikke har mulighed for at søge dokumentat­ion for påstandene?

Nogle af os er journalist­er, og vi er sat i verden for at stille spørgsmål. Når vi ikke kan komme til det, bliver det svaert

verdensstj­ernen Björk kunne vi spørge von Trier og Peter Aalbaek Jensen. Men i langt de fleste af de sager, der kommer frem på sociale medier i disse dage, er der tale om anklager mod anonyme, så her kan vi ikke høre den anden part.

Der er i høj grad tale om sager, som ikke er anmeldt, for mange er nervøse for den sociale konsekvens og har båret rundt på en grum hemmelighe­d i årevis. #MeTookampa­gnen kan bidrage til, at det er okay at fortaelle åbent om kraenkelse­rne, sagde leder af Center for Seksuelle Overgreb Hanne Baden Nielsen forleden til Ekstra Bladet.

et sympatisk projekt, som blev sat i verden for ti år siden og har fået ny luft efter sagen om den amerikansk­e filmproduc­ent Harvey Weinstein. Hvem er man så at skulle saette spørgsmåls­tegn ved alle disse historier, som det har kostet dyrt at baere rundt på alene, og som det nu koster en del mod at stå frem med?

Nogle af os er journalist­er, og vi er sat i verden for at stille spørgsmål. Når vi ikke kan komme til det, bliver det svaert. På Ekstra Bladet har vi valgt at bringe flere af de staerke historier om overgreb fortalt af kvinder. Vi har sat dem ind i en sammenhaen­g for at beskrive #MeToo-faenomenet, og vi har åbent skrevet, at vi ikke har afprøvet påstandene.

Og for nu at vende tilbage til indledning­en på denne klumme så har jeg da også spurgt mig selv, om jeg er helt nøgtern journalist­isk, eller om jeg er mere optaget af sagen, fordi jeg er kvinde.

Som en anden kollega sagde, da han stak hovedet ind på kontoret forleden: Ballade om kvindeland­sholdet og kvinder mod sexchikane – kan du holde balancen, Karen?

Jeg prøver.

fra en af vores klummeskri­benter forleden. Juristen, radiovaert­en og bloggeren Nima Zamani vovede pelsen og skrev, at selv om alle skriver #MeToo, så ved ingen, om Harvey Weinstein er skyldig i alt det, han bliver anklaget for. Nima har en ren juridisk klar pointe, som jeg synes er central at få med i det store billede.

Flere i kommentars­porene tog ham det ilde op, men hans egentlige aerinde var, at vi i følelserne­s vold ikke må glemme oplysnings­idealerne.

Jeg kender Nima og ved, at hans hjerte er varmt. Derfor er han velkommen til at holde mit hoved koldt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark