Ekstra Bladet

Så meget tjener de norske spillere

- JAN KJELDTOFT toft@eb.dk

De har ikke haft en konflikt i ti år, og de har lige indført ligeløn på landsholde­ne – tag med på en fredfyldt tur til norsk fodbold

De har fordoblet kvindernes løn, fjernet en sjat fra maendene, indført ligeløn som de første i verden – og så har de ikke haft en eneste konflikt de sidste ti år!

Turen går til Norge, hvor NFF og NISO – Norges Fotball Forbund og Norske Idrettsutø­veres Sentralorg­anisasjon – for nylig lancerede en ny aftale, der fra januar 2018 haever de kvindelige landsholds­spilleres samlede årlige pulje fra 3,1 til seks mio. norske kroner.

God løsning

Samtidig afgiver de mandlige kolleger 550.000 norske kroner af deres markedsret­tigheder, så maend og kvinder fra nytår er fuldstaend­igt ligestille­de.

– Maendene syntes, det var helt okay og en god løsning, fordi de har respekt for deres kvindelige kolleger. Samtidig er det jo en god fortaellin­g, at vi som de første i verden indfører ligeløn, og det er vel at maerke sket i fuldstaend­ig enighed mellem spillere og forbund, fortaeller Joachim Walltin.

Seks mio. norske kroner svarer i runde tal til 4,7 mio. danske af slagsen og altså taet på de 4,6 mio. kr., som DBU har tilbudt at haeve de danske kvinders pulje til. DBU’s tilbud inkluderer dog også slutrunder, mens de i Norge udløser en ekstra bonus.

– Vores aftale indebaerer, at spillerne får 25 pct. af den sum, forbundet tjener på at deltage ved VM og EM. Der bliver der selvfølgel­ig en kaempe forskel på maend og kvinder, fordi det norske forbund måske ville have modtaget 100 mio. FIFA-kroner på at kvalificer­e sig til VM, mens kvindernes kvalifikat­ion tilsvarend­e måske udløser fem mio. kr., siger Joachim Walltin.

Opgiver karrieren

– Det er selvfølgel­ig den naeste kamp, vi vil kaempe sammen med søsterorga­nisationer­ne i bl.a. Danmark og Sverige: At der bliver overført flere penge til kvindefodb­olden ved EM- og VMslutrund­er.

Ifølge den norske aktivforma­nd kan man stort set sammenlign­e danske og norske klublønnin­ger, når det gaelder kvindefodb­old.

– Der er en-to norske klubber med profession­elle tilstande, men mange spillere har både job, studerer og spiller fodbold på fuld tid. Derfor ser vi også eksempler på dygtige spillere, der opgiver karrieren som 25-årige. Det skal vi naturligvi­s forhindre.

NISO administre­rer selve ’lønkontore­t’ for landsholds­spillerne og har hidtil taget 300.000 norske kroner pr. år for det arbejde, men mener nu, den kommende regning bliver på to gange 200.000 kr. Til gengaeld stiller forbundet ikke ultimative krav om at bestemme over fordelinge­n af midlerne.

– Vi har indflydels­e, men pengene fordeles ud fra en sportslig vurdering, siger Joachim Walltin.

Hovedindta­egtskilde

Nordmaende­ne har et pointsyste­m for deltagelse i traening, lejre, test- og vigtige kampe, hvorefter en del af summen fordeles til en stamme af spillere med en rest til nye, der bobler op og spiller sig ind i varmen.

– Lad os sige, vi reserverer fire mio. kroner til en stamme på 15-20 spillere og holder to mio. i rest, så kan der jo let blive tale om 200.000 kroner årligt til en gruppe spillere, der får landsholde­t som deres hovedindta­egtskilde og dermed har en vis ro på privatøkon­omien, understreg­er Joachim Walltin.

Den tidligere midtbanesl­ider i bl.a. Brann og Tromsø kan samtidig berette om et norsk samarbejds­klima, hvor der ikke har vaeret mange kurrer på tråden det seneste tiår. Helt, helt anderledes end den danske ’guerillakr­ig’, der foreløbig kulminered­e med et afbud til kampen fredag aften i Göteborg.

– Vi har haft spillerstr­ejke i Norge og aflyste ligakampe og ved, det er sidste udvej – og at det siger alt om, hvor dyb konflikten er. Jeg har respekt for alle parter, men vi er selvfølgel­ig solidarisk­e med vores kolleger i Spillerfor­eningen, understreg­er Joachim Walltin.

Køligt klima

– Jeg skal ikke give gode råd, men jeg konstater jo, at klimaet er køligt, og det hjaelper aldrig på resultater­ne. I korte traek handler det om, at begge parter har spillerne i fokus, og over tid er så alvorlig en konflikt selvfølgel­ig ikke god, siger Joachim Walltin.

Maendene syntes, det var helt okay og en god løsning, fordi de har respekt for deres kvindelige kolleger

1-0 Danmark vandt over Norge ved sommerens EM. Her Pernille Harder og Maria Thorisdott­ir.

 ?? FOTO: /RITZAU/ERIK PASMAN ??
FOTO: /RITZAU/ERIK PASMAN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark