Ekstra Bladet

FØRST KØBTE HAN NEYMAR - NU ANKLAGES HAN FOR BEDRAGERI OG BESTIKKELS­E

Den spektakula­ere sag mod PSG’s ejer kan få konsekvens­er for Qatars VM i 2022

-

Den tidligere franske fodboldstj­erne, praesident for UEFA og vicepraesi­dent i FIFA Michel Platini var en af hovedperso­nerne i affaeren.

Platini har senere indrømmet, at han før afstemning­en i december 2010 i FIFA’s eksekutivk­omité havde fortalt amerikansk­e fodboldled­ere, at han ville stemme på USA som vaert for VM i 2022

I sidste ende stemte han på Qatar. Det gjorde han efter et møde med den franske praesident, Nicolas Sarkozy, og Qatars emir, Al-Thani, i Élysée-palaeet i Paris.

– Sarkozy bad mig ikke om at stemme på Qatar, men jeg vidste, hvad der ville vaere det rigtige at gøre, sagde Platini efterfølge­nde.

Han havde modtaget et politisk signal, og i øvrigt fik hans søn efterfølge­nde et job i en af Qatars investerin­gsfonde.

Købte Mikkel Hansen

Qatar var det mindst egnede land blandt ansøgerne, men når det lille fodbold-uland alligevel løb med VM, kan det skyldes to ting: korruption og politisk indblandin­g. Sarkozy var vild efter at få Qatar til at investere i Frankrig, og det lykkedes. Blandt andet med købet af Sarkozys favoritklu­b, PSG, som nu er blandt verdens bedste.

Året efter købet af PSG var Al-Khelaifi igen på indkøb. Denne gang var målet Paris Handball Club, som blev en del af PSG. Her har Al-Khelaifi vores egne Mikkel Hansen og Henrik Møllgaard i sin fold.

I 2013 udnaevnte emiren sin tennismakk­er til minister uden portefølje, og i december samme år fik Al-Khelaifi plads for bordenden i Qatars statsejede Bein Media Group, som har tv-sportskana­ler i 22 lande. Bein gør sig isaer i opkøb af tv-rettighede­r til VM-slutrunder. Rettighede­r som købes af FIFA.

Da FIFA-skandalen for alvor brød ud i maj 2015, ransagede det schweizisk­e politi FIFA’s hovedkvart­er i Zürich og beslaglagd­e umådelige maengder dokumenter og data. He også papirer vedrørende salg rettighede­r.

Den 20. marts i år åbnede s klageren i Schweiz en krim mod Al-Khelaifi, 57-årige J Valcke og mod en endnu unav forretning­smand, som handle sportsrett­igheder. Offentli

Sarkozy bad mig ikke om at stem på Qatar, men jeg vids hvad der ville vaere de rigtige at gøre

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark