Ekstra Bladet

At købe en bil er for mange den største investerin­g, de gør i et liv. Derfor truer det deres privatøkon­omi, når eksempelvi­s motoren på en brugtvogn viser sig at vaere defekt

-

INTERESSEO­RGANISATIO­NEN

for bilejere, FDM, bliver dagligt ringet op af folk, der har braendt sig på en en brugtvogns­handel.

– Nogle er knust; de graeder simpelt hen i telefonen. For deres hverdag bryder sammen, når de har købt en ubrugelig brugtvogn hos en forhandler, som blaeser højt og flot på købeloven. Husk på, at mange i dette land bor, hvor de ikke har adgang til kollektiv trafik.

– De får pludselig uhyre vanskeligt ved at hente børn og købe dagligvare­r, fortaeller Casper Schad, jurist i FDM.

Han forklarer, at et mislykket bilkøb fylder utrolig meget for dem, der kommer ud for det:

– For at købe en bil er for mange den største investerin­g, de gør i et liv. Derfor truer det deres privatøkon­omi, når eksempelvi­s motoren på en brugtvogn viser sig at vaere defekt, siger han.

SPØRGSMÅLE­T ER,

hvor stor en del af brugtvogns­branchen – som består af flere tusinde forhandler­e, der årligt omsaetter for milliarder – som decideret snyder folk til at skrive under på slutsedler på biler, der i vaerste fald også truer faerdselss­ikkerheden og dermed liv og levned. Det er der ikke enighed om.

– Jeg anerkender, at der eksisterer en underskov af uorganiser­ede forhandler­e, som ikke ved, hvordan de skal gebaerde sig i tilfaelde af reklamatio­ner.

– De kender simpelt hen ikke købelovens regler, siger Lars Ellegaard, advokat i Autobranch­en Danmark, der er talerør for en del af den organisere­de del af erhvervet.

Men som bilforhand­lernes branche har gjort i årtier, så fastholder han, at det er forholdsvi­s få brodne kar, som kan vaere medvirkend­e til at påvirke hele branchens generelle omdømme negativt.

DET ER FDM

lodret uenig i. – Alene målt på antallet af sager, vi får ind, må vi konkludere: Der er ikke tale om få brodne kar, men om et betydeligt problem.

– Der er uden tvivl et højt antal bilforhand­lere, som blot taenker på at komme videre til naeste kunde, som de kan tjene penge på. De har intet tilovers for købeloven. De er uden for paedagogis­k raekkevidd­e.

– De begår samme overtraede­lser gang på gang, siger Casper Schad og tilføjer, at selv om

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark