Ekstra Bladet

Forklar hvorfor.

-

Selvfølgel­ig kan man godt have hovedtelef­oner på, hvis man ser en tegnefilm på Netflix, men i andre situatione­r bør du forlange, at lyden går ud via enhedens højttalern­e, så du kan følge med i, hvad der bliver afspillet på Youtube. Du kan også lave en saerlig Youtube-konto til barnet, hvor du kan følge med i, hvad barnet ser.

Husk, at streaming sker alle steder og ikke alene på dit fjernsyn.

Indstil koderne på de streamingt­jenester, der giver dig mulighed for det. Overvej at saette en kode på dit fjernsyn, hvis det kan.

Det skal du passe på: Det kan du gøre:

Nettet flyder med fristende programmer til børn. Men mange af dem får dine børn til at klikke på en annonce eller lokker dem til at købe ekstra funktioner. Dit ansvar er derfor at vurdere programmet grundigt og prøve det af, inden du lader dit barn bruge det.

Vaer meget kritisk over for gratis programmer til børn. Lad vaere med at hente programmet, hvis du er i tvivl om dets lødighed.

Lav en klar regel om, at det altid er de voksne i familien, som køber og installere­r programmer.

Det skal du passe på: Det kan du gøre: Lav klare regler.

Du kan ikke ’indstille’ dig ud af, hvad dit barn gør på nettet. Derimod kan du lave nogle klare regler for dig selv og dit barn om netbrug. Hvis noget er forbudt eller ikke bliver forklaret ordentligt, risikerer du at gøre ’de forkerte ting’ meget mere fristende.

Håndhaev reglerne.

Børn er eksperter i at plage sig til større frihed, men her bør du ikke bøje dig. Reglerne er jo ikke lavet for at drille barnet, men for at hjaelpe. Hvis de bliver overtrådt, skal du ikke skaelde ud, men forklare, hvorfor de er vigtige. Hjaelp dit barn til at forstå, hvorfor det nogle gange er klogere at bruge et kaelenavn end sit rigtige navn på nettet. Det er dit ansvar, at barnet bliver beskyttet.

Surf med barnet. Brug teknologie­n.

Der er masser af muligheder for at bruge dine gadgets og programmer­ne på dem til at styre, hvor meget man må se. Og hvad man bestemt ikke må se.

Vis tillid med alderen.

Balancen mellem børnenes privatliv og din overvågnin­g af deres digital liv flytter sig hele tiden. Jo aeldre barnet bliver, jo mere kan det ofte forstå og selv styre. Det hjaelper ikke noget, at du begraenser børnene og forbyder dem at vaere online under aftensmade­n, mens du selv sidder begravet i en telefon eller computer midt i frikadelle­rne.

Vaer selv voksen.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark