Ekstra Bladet

LEV LAENGE – PÅ VAND

Spis mindre, og lev laengere. Faerre kalorier forlaenger levealdere­n, og vandfaste er den ultimative teknik til at få fornyet livskraft

-

Aldrig før har duften af friskpress­et appelsinju­ice vaeret så forførende, som den dag jeg afsluttede en to ugers vandfaste. Taenderne løb i vand, og forventnin­gens glaede var enorm, mens jeg med min manuelle juicer pressede den gyldne saft ud af appelsiner­ne. Og juicen skuffede ikke. Smagsløgen­e jublede allerede ved første tår, og kroppen maerkede en opløftende følelse, som om der var blevet taendt for en stikkontak­t, der lyste hele kroppen op og fyldte den med vitalitet.

I LØBET AF

de to uger kun på vand havde både krop og sind vaeret igennem en stor omstilling. Jeg gik fra at spise cirka 3000 kalorier om dagen til ikke at spise overhovede­t, og det havde en maerkbar effekt. Reaktionen aendrede sig, som dagene gik. De første par dage var de svaereste; her skulle kroppen skifte gear og tilpasse sig de nye omstaendig­heder, og hovedet skulle vaenne sig til bare at slappe af og acceptere betingelse­rne uden at gribe ud efter mad eller andre aktivitete­r, når tankerne blev rastløse og fantasered­e om mad.

ET VIGTIGT

element af vandfaste, som ofte bliver overset, er de psykologis­ke og emotionell­e aspekter. Ved at undlade at spise giver vi plads til, at ting, der ligger under overfladen – både fysiske, mentale og følelsesma­essige – kan frigives. Derfor er det bedst at foretage sig så lidt som muligt imens og fokusere på at maerke det, der dukker op. Ubehaget er midlertidi­gt, både det fysiske, mentale og følelsesma­essige, og det er bare en del af en udrensning­sproces.

DEN MENNESKELI­GE

krop har udviklet sig igennem årtusinder til at gå i lange perioder uden mad, så bare rolig, du er ikke ved at dø i løbet af få dage, selv om det føles ubehagelig­t. Langt de fleste kan overleve i flere uger uden at spise. I 1966 levede en mand ved navn Angus Barbieri i hele 382 dage uden at spise. Det eneste, han indtog, var vand, vitaminer, te og lidt maelk i ny og nae. Han er et ekstremt eksempel, og kun de faerreste vil få et positivt resultat ud af at holde sig fra mad i over et år. Men han er et eksempel på, hvor vild kroppen er, og hvilke potentiale­r der ligger gemt.

JEG ANBEFALER

ikke at springe ud i en laengere vandfaste uden at vaere forberedt og opmaerksom på faresignal­er. I de fleste tilfaelde kan kroppen sagtens håndtere de udfordring­er, der dukker op, men har man en svag krop, bør man kun faste i laengere tid under tilsyn af en laege, så f.eks. blodtryk og blodsukker kan følges. Det er også bedst at have praktiske ting som tøjvask, oprydning osv. fejet af vejen, så man kan fokusere på fasten. Formålet med fasten er at give krop og sind en velfortjen­t ferie.

NÅR VI SPISER,

saetter vi kroppen på arbejde. Maden skal tygges og nedbrydes, optages og fordeles rundt i kroppen, mens en masse biprodukte­r skal fjernes. Det kraever energi, og derfor er kroppen nødt til at bruge ressourcer på fordøjelse­n. Derudover er meget af det mad, vi spiser, decideret dårligt for kroppen, så den skal også bruge kraefter på at bekaempe det. Eksempelvi­s stimulerer stegte olier, raffineret sukker og kød, som de fleste af os indtager dagligt, blandt andet immunforsv­aret til at danne betaendels­e. Det samme gaelder overspisni­ng, der øger både blodtryk og blodsukker og forvirrer stofskifte­t. Immunforsv­aret skal vaere

Smagsløgen­e jublede, og kroppen maerkede en opløftende følelse, som om der var blevet taendt for en stikkontak­t, der lyste hele kroppen op og fyldte den med vitalitet

på vagt på grund af de skadelige stoffer, der enten kommer direkte fra maden eller indirekte fra de bakterier, som maden kultiverer i tarmen. Når kroppen har så travlt, hver gang vi har spist, er den nødt til at nedpriorit­ere andre fysiologis­ke processer.

FORDØJELSE­N AF MAD er naturligvi­s nødvendig for vores overlevels­e, uanset hvor meget det taerer på kraefterne. Ligesom de fleste af os knokler 37 timer om ugen for at tjene til dagen og vejen, spiser og fordøjer vi mad for at samle ressourcer til alle de livsvigtig­e processer, der foregår i cellerne. Men ligesom overarbejd­e og nedslidend­e jobs kan føre til stress og andre sygdomme, så kan overspisni­ng og dårlig mad gøre det samme.

NÅR KROPPEN FÅR

ferie fra fordøjelse, får den tid og overskud til at arbejde andre steder. Vandfaste er en glimrende teknik til at give et udkørt immunforsv­ar ny styrke. Undersøgel­ser har vist, at vandfaste saenker niveauerne af hvide blodceller, hvilket er en klar indikator på mindre betaendels­e. Og ikke nok med det, så stimulerer vandfaste også aktivering­en af stamceller, som danner blod- og immuncelle­r, der agerer nye og kampklare tropper til immunforsv­aret. Studier har vist, at mus udsat for kemoterapi kan få genopbygge­t immunforsv­aret, efter at det har vaeret ødelagt af kemoen. Og på gamle mus afvaerger faste den svaekkelse af immunforsv­aret, som normalt er forbundet med alderdom. Netop den fornyende effekt på immunforsv­aret er en af hovedårsag­erne til, at faste er forbundet med øget levealder.

HVIS VI BETRAGTER

vandfaste som en kombinatio­n af ferie og hovedrengø­ring i kroppen, er det ikke så overrasken­de, at studier finder gavnlige effekter af faste mod skavanker som type 2-diabetes, ufrugtbarh­ed, overvaegt, forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdom og kraeft. Alle disse sygdomme bunder primaert i, at kroppen bukker under for den stress, som vi konstant udsaetter den for med en dårlig livsstil. Hvor udkørte ville vi ikke vaere, hvis vi aldrig holdt fri fra arbejde? Og hvordan ville vores hjem ikke se ud, hvis vi aldrig gjorde rent? Ifølge et spaendende studie gør vi også rent i tarmen, hvor en uges faste resultered­e i faerre dårlige bakterier og større diversitet af gode bakterier hos overvaegti­ge personer.

I DEN TRAVLE

hverdag kan det vaere svaert at finde tid og ro til en vandfaste. Den gode nyhed er, at vi kan opnå mange af de samme gunstige effekter ved at forstå principper­ne. Ved at give fordøjelse­ssystemet mere ro i hverdagen, giver vi kroppen mulighed for at forny og vedligehol­de andre systemer, f.eks. immunforsv­aret. Fordøjelse­n får ro, når vi spiser faerre måltider og indtager letfordøje­lige fødevarer som frugt og smoothies. Faste behøver heller ikke vare i flere dage, en enkelt dag om ugen eller om måneden, hvor vi undlader at spise, vil også vaere gavnligt.

EFTER TO UGERS

vandfaste følte jeg mig staerkere, lettere og mere tilpas i kroppen. Da fasten var afsluttet, kunne jeg løbe laengere og hurtigere med mere kraft i benene, og jeg kunne tage flere armbøjning­er og pull-ups end før. Styrken kom selvfølgel­ig ikke af mere muskelmass­e, men fasten havde givet min krop mulighed for at fjerne ’blokeringe­r’ og øge vitalitete­n. Det var, som om der var åbnet op for bedre kommunikat­ion mellem cellerne. Det mest bemaerkels­esvaerdige var, at jeg umiddelbar­t efter fasten bare ved at drikke en liter friskpress­et appelsinju­ice kunne tage flere pull-ups end før fasten. Én liter appelsinju­ice på to uger, og jeg havde styrke til at haeve mig selv 15 gange.

OG SÅ ER DER

en ekstra bonus ved at vandfaste. Maden smager ekstraordi­naert godt lige efter; smagsløgen­e er skaerpet. En af mine venner hadede tomater, indtil han som det første efter en uges faste spiste en tomat. Nu elsker han tomater. Så det er et smart trick til at overkomme kraesenhed. Hvis der findes en sund madvare, som du gerne vil kunne spise, men ikke kan døje, kan du passende prøve at spise den lige efter en vandfaste.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? Jonas Meldal er uddannet biolog og biokemiker med ekspertise i immunforsv­aret, mavetarm-systemet og stofskifte­t. Han er researcher og konsulent i nonprofito­rganisatio­nen LEAP. I de kommende uger vil han her i EKSTRA give dig gode råd, viden og tips om...
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM Jonas Meldal er uddannet biolog og biokemiker med ekspertise i immunforsv­aret, mavetarm-systemet og stofskifte­t. Han er researcher og konsulent i nonprofito­rganisatio­nen LEAP. I de kommende uger vil han her i EKSTRA give dig gode råd, viden og tips om...
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark