Ekstra Bladet

HEMMELIGE JFKFILER FRIGIVET

Naesten 3000 papirer er blevet offentligg­jort, men konspirati­onsteorier­ne lever videre

- DAVID ATTARDO – Hvad kan det skyldes? daat@eb.dk

Praesident Kennedy vinker, mens han kører gennem Dallas med hustruen Jackie ved sin side. Få sekunder senere falder skuddene. 54 år. Så lang tid er der gået, siden den amerikansk­e praesident John F. Kennedy blev skudt og draebt på åben gade i den amerikansk­e by Dallas i delstaten Texas.

Kongressen i USA besluttede 26. oktober 1992, at alle dokumenter vedrørende JFK’s snigmord skulle offentligg­øres om 25 år. Natten til fredag skete det så, men Donald Trump trak i håndbremse­n kort inden. I første omgang meldte Trump ud, at han ville offentligg­øre samtlige dokumenter, men han har siden trukket i land af hensyn til den nationale sikkerhed.

Intet andet valg

– Jeg har intet andet valg, skriver Donald Trump, ifølge Associated Press.

Dermed vil omkring 800 dokumenter fortsat vaere hemmelige for offentligh­eden, og den håndtering overrasker USA-ekspert Anders Agner Pedersen.

– Noget af de mest bemaerkels­esvaerdige er rent faktisk Trumps håndtering. Han havde meldt ud, at alle dokumenter ville blive offentligg­jort, men så lavede han lige en håndbremse­vending. Allerede tidligere havde der vaeret modstand fra efterretni­ngstjenest­er, det har Trump ignoreret, men han trak alligevel i land, siger Anders Agner Pedersen til Ekstra Bladet.

– Det er måske en kombinatio­n af, at han har talt lidt over sig, og han ikke har vaeret tilstraekk­elig bevidst om modstanden fra efterretni­ngstjenest­erne om at offentligg­øre disse ting. Det betyder jo bare, at konspirati­ons-teoretiker­ne har fået ny benzin, fordi folk stadig ikke må se dokumenter­ne. Det skaber en masser usikkerhed, selv om praesident­en sagde det modsatte inden, siger Anders Agner Pedersen til Ekstra Bladet.

CIA og mafiaen

I dokumenter­ne er det kommet frem, at CIA havde fremskredn­e planer om at betale mafiaen 150.000 dollars for at tage til Cuba og draebe Fidel Castro, Raul Castro og Che Guevara. Angivelig henvendte CIA sig til mafia-bossen Sam Giancana for at få ham til at snigmyrde Cubas praesident. Samtidig beskriver et andet dokument, at Netop offentligg­jort dokument, der citerer davaerende FBI-chef J. Edgar Hoover.

USA forsøgte at etablere et dusør-system, hvor de ville betale lokale cubanere for at draebe kendte kommuniste­r. JFK satte en stopper for det hele.

Sovjets teori

Da JFK blev skudt, var den kolde krig i fuld gang. Derfor fulgte Sovjetunio­nen naturligvi­s også drabet på JFK helt taet. Et dokument afslører, at FBI-direktør J. Edgar Hoover sendte et notat til Det Hvide Hus med følgende besked om Sovjets teori:

– Ifølge vores kilder tror lederne i kommunistp­artiet i Sovjetunio­nen, at en velorganis­eret

gruppe på den yderste højrefløj draebte JFK i et forsøg på at lave et statskup. De virker meget overbevist­e om, at det ikke bare var en mand, der stod bag, skrev FBI.

Det mystiske opkald

En reporter fra Cambridge News har aldrig oplevet noget lignende, står der i et af dokumenter­ne. Her står der, at den britiske avis modtog et mystisk opkald, 25 minutter før JFK blev skudt. Her fortalte manden i den anden ende af røret, at der snart ville ske noget ’meget stort’, og så blev praesident­en skudt Her ses en liste fra det amerikansk­e National-arkiv over de dokumenter, der netop er offentligg­jort.

kort efter. MI-5 i Storbritan­nien har efterfølge­nde undersøgt opkaldet, men har aldrig fundet frem til personen, der stod bag.

Dødstrusse­l

Efter drabet på JFK blev Lee Harvey Oswald anholdt og sigtet for drabet, men han blev selv myrdet, inden politiet nåede at stille ham for en dommer. Men nu afslører et dokument, at det måske kunne vaere undgået. Et dokument afslører, at FBI vidste, at der var indtelefon­eret en dødstrusse­l rettet mod Lee Harvey Oswald. Men politiet i Dallas kunne angivelig ikke

KGB-agenten

Der er flere dokumenter, der involverer russerne. Ifølge CIA befandt Lee Harvey Oswald sig på den sovjetiske ambassade i Mexico 28. september 1963 sammen med Valeriy Vladimirov­ich Kostikov. FBI har senere identifice­ret ham som KGB-agent. Det kom også frem, at Oswald ringede til ambassaden og spurgte om ’der var nyt vedrørende telegramme­t i Washington’.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark