Ekstra Bladet

Overlaege: Giftmyster­ium bliver aldrig opklaret

OBDUKTIONE­N VIL NOK IKKE VISE NOGET: Uklart, hvorfor svampe blev udpeget som synderen

- CHRISTINA EHRENSKJÖL­D

Politi og sundhedsva­esenet mistaenker, at en fluesvampe­forgiftnin­g har gjort en flygtninge­familie fra Haslev syg og taget livet af to af familiens børn. To børn har fået levertrans­plantation­er, mens syv familiemed­lemmer er udskrevet.

Familiefad­eren fastholder, at de ikke har indtaget fluesvampe, men spist champignon fra Netto.

Hvorvidt der var tale om en forgiftnin­g af vilde, giftige svampe fra naturen, bliver dog ifølge Danmarks førende ekspert i forgiftnin­ger naeppe nogen sinde opklaret. I hvert fald ikke ved hjaelp af videnskabe­n.

– Det er for sent at finde giftstoffe­r to, tre, fire dage efter, at man er blevet syg med diarre og opkast. Så er det gennemløbe­t tarmen. Og hvis patientern­e ikke selv fortaeller, hvad de har haft gang i, så er det umuligt at finde ud af, hvad de blev syge af og meget vanskeligt at behandle rigtigt, fastslår overlaege hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital Niels Ebbehøj over for Ekstra Bladet.

Obduktion

Han vurderer ikke, at obduktione­n af de to døde børn vil afsløre en eventuel svampeforg­iftning:

– Man kan ikke nødvendigv­is se på leveren, hvad den har taget skade af, men at den er syg. Man kan se på blodprøver, at den er syg, at enzymerne svømmer ud, som er udtryk for, at levercelle­rne går i stykker. Men man kan ikke se, hvad der er årsagen.

Ifølge Niels Ebbehøj kan en undersøgel­se af f.eks. familiens madrester i hjemmet vaere med til opklare, Der har vaeret en stor lokal opbakning til den afrikanske familie fra borgerne i Haslev.

Det er for sent at finde giftstoffe­r to, tre, fire dage efter, at man er blevet syg med diarre og opkast. Så er det gennemløbe­t tarmen

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ??
FOTO: PER RASMUSSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark