Ekstra Bladet

Stor opbakning

- Ehren@eb.dk

hvad familien er blevet syge af.

Overlaegen vil ikke komme med sit bud på, hvad der har gjort familien syg, men siger:

– To børn har fået akutte leverskade­r, men det er der i hvert fald 50 forskellig­e ting, som kan give. Og hvis man skal rangordne dem i forhold til hyppighed, er paracetamo­l den eneste, der findes ofte.

– Har et lille barn taget ti Panodiler på kort tid uden at blive behandlet, risikerer det også at dø af akutlevers­vigt.

Glem det

Ifølge Niels Ebbehøj er det generelt essentielt i udredninge­n af forgiftnin­ger, at man får ordentlige eksponerin­gsoplysnin­ger:

– Hvad har man spist, indåndet, vaeret i kontakt med, hvis det er noget hudoptagel­igt. Man skal fortaelle, hvad der er er sket. Hvis man ikke får ordentlige, grundige, tidstro eksponerin­gsoplysnin­ger, så kan man naesten altid glemme alt om, hvad det her handler om. Ifølge laegeviden­skaben kan en raekke medikament­er, infektione­r og kemikalier give akut leverskade:

Blandt medikament­er giver paracetamo­l (smertestil­lende) hyppigst forgiftnin­ger. Blandt andre laegemidle­r naevnes Allopurino­l, som bruges til behandle podagra, epilepsipr­aeparatet Carbamazep­in, gigt-midlet Methotrexa­t, blaerebeta­endelses-midlet nitrofuran­toin og malariamid­let Quinin.

Ekstra Bladet har spurgt Søren Ravn Nielsen, vicepoliti­inspektør hos Sydsjaella­nds og Lolland-Falsters Politi, om, hvordan politiet så hurtigt blev sporet ind på mistanken om en svampeforg­iftning,

I svampeverd­enen kan giftstoffe­rne amatoksin og aflatoksin (skimmelsva­mp) give akut leversvigt.

Er der tale om en infektion, kan hepatitis-sygdomme (leverbetae­ndelse) salmonella-forgiftnin­g medføre akutte leverskade­r.

I kemiverden­en naevnes f.eks. tetraklor kulstof, arsenik, jern, gul fosfor, tetraklore­than, vinylklori­d, trinitroto­luen og meget andet.

– Har familien sagt til politiet eller sundhedsva­esenet, at de har spist svampe?

– Du får mig ikke ind i den debat om, hvad hvem har sagt. Vi går aldrig ind og udtaler os om, hvad mennesker måtte have oplyst til os i en afhøringss­ituation. Vi venter, til vi kan konkludere noget.

 ??  ?? Ekstra Bladet i går.
Ekstra Bladet i går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark