Ekstra Bladet

Badede i delfinblod

-

Da den 51-årige premiermin­ister Ne Win i 1962 ledte et ublodigt kup i hjemlandet Burma, var det med budskabet om, at landet ikke var egnet til parlamenta­risk demokrati.

Staten overtog al handel, udlaending­e blev udvist, og befolkning­en måtte hurtigt støtte sig til sortbørs og indsmugled­e varer for at overleve, mens Burmas økonomi blev udhulet af Ne Wins idé om en saerlig burmesisk vej mod socialisme­n.

Med årene blev han mere og mere excentrisk. Ifølge BBC badede han i delfinblod i jagten på et langt liv, og i 1987 aendrede han landets valuta til at basere sig på hans lykketal ni, så pengesedle­r bar vaerdier som 90 og 45 – hvor tvaersumme­n er lykketalle­t. Det skete i troen på, at han så ville leve til han blev 90.

Overtro og undertrykk­else

Måske virkede det. Ne Win døde først i 2002 som 91-årig. Da kunne han se tilbage på en lang karriere båret af overtro og undertrykk­else af politiske modstander­e.

Hans aendring af valutaen havde ruineret de mange burmesere, der havde sparet op i kontanter med den gamle valuta, og i 1988 gik arbejdere og studerende på gaden for at protestere mod de stadigt ringere leveforhol­d.

Ne Win advarede i en radiotale om, at ’når haeren skyder, så rammer den’. Det fik ikke demonstrat­ionerne til at stoppe. Efter flere måneder med blodige forsøg på at undertrykk­e opstanden gik haeren til angreb på en fredelig demonstrat­ion i september.

Ifølge BBC blev mindst 3000 draebt ved blot det ene angreb. Året efter trak Ne Win sig tilbage.

Da han kom til magten, var Burma blandt Asiens staerkeste økonomier. Da han endelig trådte tilbage, var landet et af verdens fattigste.

 ?? FOTO: AP ?? Drabelige ledere Alfredo Stroessner (th.) sammen med den davaerende argentinsk­e praesident, Juan Domingo Peron. Billedet er fra 1974.
FOTO: AP Drabelige ledere Alfredo Stroessner (th.) sammen med den davaerende argentinsk­e praesident, Juan Domingo Peron. Billedet er fra 1974.
 ?? FOTO: AP ?? Rafael Trujillo (tv.) tilbage i 1941.
FOTO: AP Rafael Trujillo (tv.) tilbage i 1941.
 ?? FOTO: AP ?? Ne Win kuppede sig til magten i Burma i 1962.
FOTO: AP Ne Win kuppede sig til magten i Burma i 1962.
 ?? FOTO: AP ?? Ne Win i 1997, 86 år gammel.
FOTO: AP Ne Win i 1997, 86 år gammel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark