Ekstra Bladet

Prototypen på en diktator

-

Alfredo Stroessner var prototypen på en sydamerika­nsk diktator. Paraguays leder gennem 35 år kom til magten ved et kup i 1954 og cementered­e sin magt med en blanding af brutal undertrykk­else, bestikkels­e og smugleri.

Alt fra kaffe til kokain blev smuglet gennem Paraguay, naturligvi­s mod en god betaling til Stroessner og hans maend. Samtidig blev hans land tilflugtss­ted for kriminelle. I

følge Washington Posts nekrolog lod han blandt andet nazilaegen Josef Mengele søge tilflugt i Paraguay i 60’erne.

En officiel komité oplyste i starten af 90’erne, at 20.000 indbyggere var blevet ulovligt anholdt, tortureret eller draebt.

Stroessner­s torturbødl­er var usaedvanli­gt idérige. Ofrene blev holdt under vand, til de naesten druknede, de fik stød med kvaegstave, blev saenket ned i kar fyldt med afføring, udsat for fingerede henrettels­er, voldtaegt

Smerteskri­g i telefonen

Torturen omfattede også familiemed­lemmer – hustruer til indespaerr­ede blev ringet op, så de kunne lytte til mandens smerteskri­g i telefonen, eller de fik blodigt tøj fra regimets ofre tilsendt.

Ifølge nyhedssite­t Bloomberg fik Stroessner også telefonopk­ald fra torturkamr­ene. En dag kunne han således med stor tilfredshe­d lytte med, mens en politisk modstander blev skåret i stykker med en motorsav.

Alfredo Stroessner døde som en fri mand. Han blev vaeltet ved et kup i 1989, men levede i eksil i Brasilien til sin død som 93-årig i 2006.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark