Ekstra Bladet

Mørke rande under øjnene

De faerreste kommer gennem livet uden bumser, blister og irriteret hud. Men det er ikke sikkert, det kommer af de grunde, du selv tror

-

Du har lyst til at prikke den ud. Bumsen, der har indtaget dit ellers rene ansigt. Men hvorfor kommer den lige pludselig, når du for laengst forlod teenageåre­ne og det bumsede ansigt? Det kan der vaere mange forklaring­er på – og nogle af dem kan vaere ret alvorlige.

Ekstra Bladet har talt med Mathias Tiedeman Svendsen, der er speciallae­ge i hudsygdomm­e fra Odense Universite­tshospital. Han fortaeller, hvilke ti symptomer du bør vaere opmaerksom på, og hvad du kan gøre for at komme af med de sprukne laeber, de bristende bumser og den blege hud. Du har fået din skønhedssø­vn, men du vågner alligevel op med mørke, kedelige rande under øjnene. Du føler dig ikke traet, så hvorfor ser du sådan ud?

Ifølge Mathias Tiedemann Svendsen er mørke rande et af de områder, der ikke skarpt er defineret i den laegelige litteratur. Men de ses dog oftere hos folk med en mørkere hudfarve.

– Randene kan også skyldes, at du har en hudsygdom. Det kan vaere børneeksem eller allergisk betinget eksem. Og problemet har det med at blive vaerre med alderen. I faglittera­turen bliver der beskrevet årsager som søvnmangel og rygning. Men der er ikke meget informatio­n at finde.

Selv om bøgerne ikke gør os meget klogere, så fortaeller Mathias Tiedemann Svendsen, at man kan bruge solcreme med en høj faktor for at reducere solens pigmentere­nde virkning.

– Mit råd er, at patienten laeser på nettet og finder laeger med dokumenter­et specialist­erfaring på området. Men der findes forskellig­e typer blegecreme­r, højdosis c-vitaminkur­e, peelinger, laserbehan­dlinger og injektion af fillers. når de er over 25 år gamle.

– Hvis du ikke tidligere har haft akne-udbrud, eller du i en laengere årraekke har vaeret fri for problemet, kan laegen spørge til flere ting. Blandt andet om du tager medicin og hvilken. Saerligt vil der blive spurgt til brug af steroider, der er anvendt uden recept. Du skal også vaere opmaerksom på, at det kan vaere symptom på en hormonel lidelse. Er du kvinde, vil du blive spurgt til menstruati­on og eventuel aendret hårvaekst.

Laegen har forskellig­e midler, der kan tages i brug for at komme aknen til livs.

– Mildere tilfaelde kan behandles med receptplig­tige cremer eller geléer. Er det lidt vaerre, kan behandling­en suppleres med antibiotik­a i tabletform, der skal tages over laengere tid. For kvinder kan der også blive udskrevet bestemte former for p-piller. De helt svaere tilfaelde, hvor der er risiko for ar-dannelser, skal der behandles med et syntetisk a-vitaminsyr­e-praeparat, som kun din hudlaege kan udskrive.

Det er vigtigt, du ikke går for laenge med ubehandlet akne. For det kan resultere i permanente ar, der kan vaere rigtig svaere at behandle.

– Og det skal pointeres, at der ikke er dokumentat­ion for, at de mange rensemidle­r, der reklameres med til akne, er mere effektive end vask med vand og en mild form for uparfumere­t saebe, siger Mathias Tiedeman Svendsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark