Ekstra Bladet

Blister i munden

-

Det kan gøre vanvittigt ondt at have blister i munden. Men hvorfor dukker de op, selv om du ikke mindes at have bidt dig selv for nylig? Laegeligt kaldes det for ’aftøs stomatitis’, og det kan skyldes underligge­nde sygdomme i immun-, hormon- eller mavetarm-systemet.

– En ret lang raekke smitsomme sygdomme kan også vise sig ved blister. Og det er igen vigtigt, at man konsultere­r sin laege, der kan spørge til vaner, familiehis­torie og undersøge mundhulen. Du kan selv se på din livsstil. Stress, rygning og fødevarer, der irriterer mundhulen, kan man selv forsøge at aendre på og se, om det virker. Vitaminpra­eparatet Longo Vital synes at kunne hjaelpe i visse tilfaelde, så det kan man også give et forsøg.

Rynker

Nogle begynder at aeldes hurtigere i huden end andre – også selv om man selv føler, man endnu ikke har nået en alder, hvor rynker hører til.

– Rynker kommer oftest med alderen på grund af tab af elasticite­t i huden. Se på dine foraeldre og bedstefora­eldre – og hvor i verden, du stammer fra. Rynker er til dels bestemt af din genetik. De er en del af livet, og de viser, at vi har levet et langt og forhåbentl­igt indholdsri­gt liv. Når det er sagt, kan man selv mindske lysudsaett­else, stoppe med at ryge og påføre huden en fugtigheds­creme, siger Mathias Tiedeman Svendsen.

Der findes mange, der tilbyder behandling af rynker. Du kan få indsprøjtn­inger med botulinum toxin, der kan lamme hudens mimiske muskulatur og laserbehan­dlinger. Men inden du gør noget, skal du sikre dig, at behandling­sstedet er godkendt til behandling ved Sundhedsst­yrelsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark