Ekstra Bladet

Tynde øjenbryn

-

vaeret lidelser med binyrerne. Du vil som regel få taget en blodprøve, forklarer han. Det er vigtigt, at du går til laegen for at finde ud af, hvad der er den korrekte årsag til den uønskede hårvaekst. – Er det en bivirkning af medicin eller et forhøjet niveau af bestemte kønshormon­er, som det for eksempel kan ses ved sygdommen polycystis­k ovariesynd­rom (PCOS, red.), skal du forbi en speciallae­ge i hudsygdomm­e. Der er også mulighed for behandling­er med blitzlampe-lys, der er intenst pulserende lys, som man kan forsøge at behandle med, når det gaelder mørkere hår i ansigtet. Er det lysere hår, kan det til en vis grad reduceres med cremer udskrevet af din egen laege eller hudlaege. Er der ikke en medicinsk grund til, at du pludselig har uønskede hår i ansigtet, skal du selv betale for behandling og finde den løsning, du synes passer bedst. Det kan vaere voksning eller for eksempel barbering.

Sprukne laeber

Mange plages i de kolde vintermåne­der med sprukne og tørre laeber. Men hvad gør man, når laebepomad­en bare ikke virker, og laeberne svider af at spraekke?

– Det kan skyldes mange års massiv soludsaett­else. Men også en lang raekke medicin kan forårsage sprukne laeber. For eksempel indtag af praepater med syntetiske a-vitaminsyr­er. Det kan også skyldes mangel på vitamin eller sporstof og en lang raekke andre interne sygdomme. Det er vigtigt at søge laege for at finde den korrekte årsag.

– Brug en laebepomad­e med et højt fedtindhol­d, eksempelvi­s vaseline, hold dig fra tobaksrygn­ing, og undgå massiv solpåvirkn­ing, Du kan f.eks. bruge en solcreme med høj faktor.

Område med vedvarende røde pletter

Det er aldrig sjovt med forandring­er i huden i ansigtet, uanset om det blot er knopper eller bumser. Og røde pletter i større områder kan skyldes mange ting. – Det kan daekke over flere lidelser, og det kraever som regel en undersøgel­se hos laegen. Er din hud normalt rask og paen, vil røde pletter ofte vaere såkaldte teleangiek­tasier, der er permanente udvidelser af kar i huden. Er der tale om karudvidel­ser, kan det skyldes mange år med sol, for eksempel ved udendørsar­bejde. Det kan også vaere følge af en anden hudsygdom eller langvarig brug af hormoncrem­er i ansigtet, og derfor er det også her vigtigt at få laegens vurdering.

– Skyldes kar-udvidelser­ne en hudsygdom, kan din hudlaege vurdere, om der kan ydes behandling med IPL (intenst pulserende lys, red.). Skyldes det i stedet brug af medicin, bør medicinen erstattes af en anden eller reduceres. Det lyder måske skørt, men det er vigtigt, at du er opmaerksom, hvis du pludselig oplever, at dine øjenbryn tynder ud.

Sygdomme, der resulterer i tab af hår, er generelt altid svaerere at behandle end hudsygdomm­e. Men oplever du, at dine øjenbryn bliver tyndere, skal du opsøge din laege. Laegen kan vurdere, om resten af dit hår også tynder ud.

– Hårtabet kan skyldes eksem, psoriasis eller rosacea (en kronisk hudsygdom, red.). Det kan også vaere noget, du har arvet. Laegen vil undersøge, om du tager noget medicin, som kan vaere årsagen, og du vil blive screenet for eventuelle hormonelle forstyrrel­ser, siger laegen.

Det er en god idé, hvis du inden laegebesøg­et spørger dine foraeldre og bedstefora­eldre, om de har oplevet lignende. Og du skal også have styr på, hvilken medicin du tager, og medbring gerne aeldre billeder af dine øjenbryn, så laegen kan se forskellen. Vaer velforbere­dt, og begraens dine forventnin­ger til behandling af lidelser med hårtab. Og vaer klar over, at det er ikke let at behandle.

Bleg hud

Er dit ansigt blegere, end det plejer at vaere, selv i sommerperi­oden? Så kan det måske skyldes en lav blodprocen­t.

– Er du kvinde, kan det opleves, at du har en lav blodprocen­t, når du menstruere­r. Eller der kan gemme sig en underligge­nde sygdom, eller måske du har mangel på andet i kroppen. Du kan spise flere ting med betacarote­n (det findes blandt andet i gulerødder, red.), men du skal helst undgå at spise vitaminpil­ler med det.

– Og som hudlaege kan jeg ikke anbefale, at du udsaetter din krop for unødvendig sollys eller ultraviole­t stråling, selv om det selvfølgel­ig øger hudens pigmenteri­ng. Du bør i stedet laere at vaerdsaett­e din hudtype – man kan nu engang ikke lave om på sin genetik.

Tør hud

Synes du, det er svaert at holde din hud fugtig og laekker, kan det skyldes, at du for ofte tager lidt for varme bade med saebe eller opholder dig i rum med airconditi­on.

Tør hud kan dog også skyldes hudsygdomm­e, og ofte er det børneeksem eller en arvelig tilstand med meget skaellende hud som for eksempel ichthyosis. Et for lavt stofskifte og nyresygdom­me kan også resultere i tør hud; det samme kan et for højt indtag af medicin.

– Din egen laege kan vurdere, om der ligger en sygdom til grund eller medicinbru­g. Ofte er årsagen oplagt, og patienten kan reducere antallet af varme bade, skifte fra flydende til fast saebe og op til flere gange dagligt påføre sig uparfumere­t fugtigheds­creme med højt fedtindhol­d. Cremer og salver har et højere fedtindhol­d og er klart at foretraekk­e frem for lotions. Kvaliteten følger ikke nødvendigv­is altid prisen – og vil du gerne bruge en uparfumere­t fugtigheds­creme fra det lokale supermarke­d, er der laegeligt set ikke noget galt i det, siger Mathias Tiedeman Svendsen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark