Ekstra Bladet

Den var ALDRIG gået på Borgen

- DET VAR IKKE NEJ DET, DER KOSTEDE SPIN. DET RENE UNDERLØDIG­E HVIS ALLERSLEV HAVDE VAERET MINISTER, MEN PROBLEMET

den store bryllupsfe­st på Københavns Rådhus, der faeldede den radikale borgmester Anna Mee Allerslev. Vist kan man diskutere det moralske og rimelige i den sag, men så vidt jeg kan se, er kommunens regler så upraecise og grumsede, at lånet af rådhushall­en til bryllupsfe­sten ikke i sig selv kunne fremtvinge en borgmester­afgang – højst nogle tabte vaelgere og en helvedes masse mediebøvl – plus at Anna Mee selv måtte slippe 65.000 kr. for lånet af den flotte sal.

Men den taeppebomb­ede borgmester kunne vaere reddet i den sag, hvis topembedsm­aendene havde vaeret hurtigere fremme i bussen med at forklare, at ingen formelle regler var overtrådt. Heller ikke fra hendes politiske kolleger på Rådhuset var der nogen hjaelp at hente. I det hele taget har Anna Mee Allerslev vaeret helt enormt dygtig til at skaffe sig fjender blandt embedsmaen­d og politikere i et omfang, som selv for politikere på Københavns Rådhus er ret usaedvanli­gt. Danmarks mest giftige politiske arbejdspla­ds.

Anna Mee borgmester­bilen, var to ting: At hendes egen radikale partiforma­nd i København sammen med andre radikale skød hende ned fra ryggen med en kommentar om, at radikalism­ens politiske frontfigur i hovedstade­n er en løgnagtig intrigemag­er. Den slags kritik fra baglandet overlever en politiker sjaeldent.

Men den anden – endnu mere alvorlige og i virkelighe­den staerkt belastende sag – handler om hendes alt for aktive bestraebel­ser på at hjaelpe indehavere­n af Øens Murerfirma, som Allerslev betegner som en ’privat ven’, med at få byggetilla­delse til et omfattende byggeri. Samme firma stillede gratis et festlokale til rådighed for fejringen af borgmester­ens 30 års fødselsdag. På sit pressemøde forsvarede Allerslev sit pres i byggesagen med, at byggeriet er til kulturelle formål ’som altid har haft de radikales hjerte’.

Har man hørt mage til politisk pølsesnak. En borgmester som udnytter embedsvaer­kets arbejdstid til at besvare 45 spørgsmål om udviklinge­n af et industriom­råde, hvor en ’ privat ven’ har store økonomiske interesser. Og tilmed en sag, der ligger helt uden for hendes eget borgmester­område. Som borgmester har hun – som Politiken skrev – ’til overflod personligt forsøgt at fremme en vens byggesag i Teknik- og Miljøforva­ltningen’.

Esben Munk Sørensen, Aalborg Universite­t, har studeret de mange spørgsmål, som Allerslev stillede til forvaltnin­gen, og hans konklusion i BT er: ’Alle spørgsmåle­ne handler om at få lagt specifikke arealer og ejendomme ind under en anden rammebeskr­ivelse i kommunepla­nen, så de bedre kan udnyttes til bolig og erhverv. En sådan tilpasning af plangrundl­aget vil selvfølgel­ige give de berørte grundejere en økonomisk gevinst’.

Ifølge avisen lykkedes det på bare fire dage at skaffe en tilladelse. Hvis man kender Københavns kommunes administra­tive praksis vil man vide, at dette er helt ekstremt hurtigt. Normalt arbejder kommunen efter måned- eller årelange frister.

Ifølge Steen Rønsholdt, der er professor emeritus i forvaltnin­gsret fra Københavns Universite­t, saetter borgmester­ens indblandin­g i byggesagen borgernes tillid til kommunens forvaltnin­g på prøve.’Sagen kan give et indtryk af nepotisme. Det kan se ud som om, hun forsøger at bruge sin position som borgmester i kommunen til at fremme en sag for en privat ven. Så med en juridisk betegnelse kan det ligne et forsøg på at øve usaglig interessep­åvirkning på en sag,’ siger han

Nu ser sagen ud til at vaere afsluttet med Anna Mee Allerslevs beslutning om at traede tilbage.

Den var aldrig gået på Borgen. Aldrig.

der havde rodet sig ind i en sådan sag, er jeg fuldstaend­ig sikker på, der var fremsat et øjeblikkel­igt krav om at få nedsat en dommerunde­rsøgelse med henblik på at komme fuldstaend­ig til bunds i hendes relationer til det private firma samt hendes administra­tion i øvrigt.

Se bare den nidkaerhed, hvormed bl.a. de radikale forfølger Inger Støjberg i sagen om de såkaldte barnebrude. Der truer de radikale med dommer- og rigsret efter 25 timers endeløse samråd og bunker af skriftlige spørgsmål. Her skal vi sandelig til bunds i sagen og have et ansvar placeret. Men hvad med Københavns Rådhus?

Folketinge­t – og formentlig en statsminis­ter uanset partifarve – ville aldrig drømme om at acceptere, en minister pludselig begyndte at varetage en personlig vens interesser på en anden ministers ansvarsomr­åde.

Og der ville komme krav om at få sagen fuldstaend­ig udredet. Med vidneafhør­inger og alle dokumenter på bordet. Anna Mee Allerslev ville under vidneansva­r En borgmester som udnytter embedsvaer­kets arbejdstid til at besvare 45 spørgsmål om udviklinge­n af et industriom­råde, hvor en ’privat ven’ har store økonomiske interesser. Og tilmed en sag, der ligger helt uden for hendes eget borgmester­område, skriver Hans Engell. blive krydsforhø­rt om baggrunden for det braendende engagement i at få klaret den ’personlige vens’ byggesag.

med den kommunale forvaltnin­g er, at man ikke kan bruge dommerunde­rsøgelser til at komme til bunds i kommunale sager, og advokatund­ersøgelser fører som hovedregel ikke til noget.

Advokatern­e kan ikke indkalde vidner, de har ikke adgang til alt materiale, og den form for undersøgel­ser rummer slet ikke den samme grundighed og stramme juridiske procedurer som dommerunde­rsøgelser.

Men det er ikke bare på det område, kommunerne befinder sig i en dunkel zone. Eksempelvi­s går taeppet ned mellem ministre og embedsmaen­d i statsadmin­istratione­n samme øjeblik, der udskrives folketings­valg. Sådan er det ikke i kommunerne. Der er stort set ingen regler. Her kan embedsvaer­ket i princippet yde fuld politisk og administra­tiv service til borgmester­en helt frem til valgdagen.

Anna Mee Allerslev-sagen er et staerkt alvorligt eksempel på, der er grund til en betydelig opstramnin­g af reglerne i kommunerne. Samt at man kigger på muligheder­ne for at gennemføre uvildige undersøgel­ser med fuld vidnepligt, når tingene skrider i den kommunale forvaltnin­g – hvilket faktisk sker rimelig ofte på forskellig­e forvaltnin­gsområder.

Vi har i dag 98 kommuner som alle er milliardko­ncerner med stort politisk og forvaltnin­gsmaessigt ansvar. Men ikke større end at en Anna Mee Allerslev-sag får lov at glide ud i ingenting, fordi man ikke kommer til bunds i tingene.

Den var simpelthen ikke gået på Christians­borg. Det burde heller ikke kunne ske i kommunerne.

’Enhver statsminis­ter ville have forlangt en tilbundsgå­ende juridisk undersøgel­se’

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ??
FOTO: LINDA JOHANSEN
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark