Ekstra Bladet

Hold fingrene fra mine sundhedsda­ta

- Charlotte Ryø Bakkedrage­t 1 Slangerup

Sundhedslo­ven skal aendres, så alle folks gener nu skal opbevares i et nationalt gen-register. Men det er ikke et demokratis­k samfund vaerdigt at indhøste borgernes helt personlige og fuldstaend­igt identifice­rbare genetiske data til eget brug uden nogen form for samtykke. Det hører ikke hjemme i en retsstat.

En retsstat anerkender borgernes individuel­le friheder og rettighede­r, herunder retten til egen sundhed og retten til at bestemme over den inklusive de dertilhøre­nde data.

Danmark er en velfaerdss­tat, som opretholde­s af borgernes velvilje, solidarite­t samt af deres skatter. Det har vi en slags kontrakt med hinanden om. Men hvis staten tror, at den dermed ejer borgerne helt ned på celleplan, er den gået for vidt. Folk skal ikke betale to gange!

Gendata er en dybt personlig del af et individ, og ingen anden bør få adgang til dem uden et udtrykkeli­gt tilsagn fra den rette ejer. Det er imod grundloven om privatlive­ts fred.

Staten vil gerne hjaelpe med at udvikle ’personlig medicin’ – men den tror jeg ikke på. Fjernelse af frihed og rettighede­r begrundes altid med aedle formål – ’det er for jeres egen skyld’. Nej, staten vil sørge for, at industri og forskning tilgodeses på bekostning af borgernes rettighede­r. Vil vi vaere med til det? Spørg os. Sørg for samtykke!

Desuden kan man vaere sikker på, at dataene før eller siden ender i de forkerte haender. Ingen er ufejlbarli­ge, og ingen er i stand til at håndtere så følsomme data fuldstaend­ig korrekt. Dataforval­terne er, som folk er flest; skødesløse, søvnige, glemsomme, morgensure, stressede, i dårligt humør – og så sker der de fejl, der ikke må ske, og pludselig er hele Aarhus befolkning­s gendata endt på en forkert computer eller på den kinesiske ambassade eller i haenderne på russiske hackere. Medierne flyder over af eksempler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark