Ekstra Bladet

Retskemike­r: Kulilte kan man hverken se, lugte eller smage

-

Kulilte er hverken noget, man kan se, lugte eller smage, og derfor kan det være svært at vide, om man er blevet udsat for en forgiftnin­g.

Ifølge Martin Worm- Leonhard, der er retskemike­r ved Retsmedici­nsk Institut på Odense Universite­tshospital, skal der ikke nogen særlig stor mængde kulilte til, før man bliver forgiftet.

– Kulilte binder sig til hæmoglobin­et i blodet, som normalt transporte­rer ilt rundt. Det forhindrer, at ilten kommer ud til vævet i kroppen, og man kan risikere at dø af iltmangel, hvis man ikke får frisk luft relativt hurtigt, forklarer Martin Worm- Leonhard.

Er man blevet forgiftet med kulilte, så er det ikke nødvendigv­is noget, man op- dager med det samme. Er koncentrat­ionen af kulilte lav, så vil man måske kun opleve en lettere svimmelhed. Er koncentrat­ionen stor, så vil man ud over svimmelhed opleve dobbeltsyn og kvalme. Jo højere koncentrat­ionen af kulilte i luften er, jo hurtigere mister man bevidsthed­en.

Svært at måle på døde

Martin Worm- Leonhard forklarer også, at målingen af kulilte i blodet på afdøde kan være problemati­sk, da det er afhængigt af, hvor længe offeret har ligget efter dødens indtræden.

Der kan også være problemer, hvis blodet er koaguleret eller trukket ud i vævet på den afdøde.

– Det her er et lidt eks- tremt tilfælde, hvor der er tale om partering og opbevaring i vand over længere tid og en eventuel forblødnin­g. Der er for mange ukendte faktorer til, at jeg tør sige noget om, om man kan finde kulilte i hendes blod, fortæller Martin Worm- Leonhard.

Retskemike­ren har ikke tidligere undersøgt væv fra folk for at teste for kuliltefor­giftning, og derfor ved han heller ikke, om det er en mulighed for at fastslå Kim Walls dødsårsag.

– Jeg kender umiddelbar­t kun til den metode, hvor man måler det i blodet – fordi det netop bindes til de her blodkompon­enter.

Men om det kunne tænkes, at det kunne ophobe sig i muskel- eller hjernevæv i tilstrække­lig grad til, at man kunne finde noget senere, det ved jeg ikke på stående fod, forklarer Martin WormLeonha­rd.

Ikke en standardpr­ocedure

Da kulilte binder sig godt fast til hæmoglobin­et i blodet, vil man i et par timer efter en forgiftnin­g kunne måle det i blodet på personer, der er i live.

Martin Worm- Leonhard forklarer, at det ikke er en standardpr­ocedure, at man tjekker for kuliltefor­giftninger hos mistænkte og afdøde i forbindels­e med retsmedici­nske undersøgel­ser.

Det er kun, hvis politiet eller retsmedici­ner har en mistanke om potentiel kuliltefor­giftning, at man tester blodet.

 ?? FOTO: DEADLINEPR­ESS. DK ?? Peter Madsen i sit værksted. Han parterede Kim Wall og smed ligdelene i havet, indrømmer han nu.
FOTO: DEADLINEPR­ESS. DK Peter Madsen i sit værksted. Han parterede Kim Wall og smed ligdelene i havet, indrømmer han nu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark