Ekstra Bladet

EN FLOV AF

DEN NYE PORTRÆTBOG om kronprins Frederik er en tante- sikker julegave med gode, gamle historier, mener Ekstra Bladets anmelder Bent Falbert

- BENT FALBERT dal 380 sider. 350 kr. Gyldenbf@ eb.dk

Jens Andersen: Under bjælken – et portræt af Kronprins Frederik. Jens Andersen fortæller, at han har mødt kronprins Frederik en gang om måneden siden januar 2016. Forfattere­n kunne have sparet dem begge for anstrengel­sen ved i stedet at researche avisarkive­rne. For ikke én af de 380 sider bringer en væsentlig nyhed frem om Danmarks næste konge.

Det skulle da lige være den stribe musikere, Frederik interesser­er sig for. De remses op i et bånd, der trykkes nederst på siderne. Vi får også oplyst navnene på 21 af Andersens kilder.

Jeg synes, det er en flov affære at sende sådan en mursten i retning af juletræern­e, når man har så lidt på hjerte. Det er muligt, at en tante her og der vil nyde de gamle historier om prinsens velbelyste liv. Men det er og bliver repetition af kendt stof:

Om hans barnepige Else Petersen, der næsten adopterede Joachim og Frederik, så Henrik og Margrethe slap for at spille forældre.

Om den frygtede far, som tvang drengen til hest trods et styrt.

Om den sene erkendelse ( ni år gammel) af, at han hang på kongetjans­en.

Om drukture som studerende i Aarhus, hvor det dog lykkes ham at blive cand. scient. pol. ( jeg kan til Jens Andersens orienterin­g oplyse, at han dermed blev kongerække­ns første akademiker).

Om bilulykken i Cahors i 1988, som var tæt på at koste de to prinser og to venner livet.

Om det muntre samleje med Malou Aamund i en hoppende bil.

Om Fredes elskede frømandsud­dannelse, hans livs sejr.

Dét er, hvad vi får. Alt sådan noget kendt stof, anrettet kronologis­k. Der er et beskedent tilløb til konfliktdy­rkelse i affæren om Fredes opsathed på at få en plads i Den Internatio­nale Olympiske Komité, hvor han omgiver sig med svindlere og repræsenta­nter for blodige diktaturer. Men dét bliver også pysse- nysset ind i uskyldige bortforkla­ringer.

Jeg havde ventet, at sådan en bog ville rumme lidt nyt om alle de kønne unge damer, han omgikkes, inden den australske kontordame løb med ham. Men denne ret omfattende flok pigebørn reduceres i bogen til fire – uden ét nyt ord.

Man skal kysse mange frøer, før der kommer en prins ud af det. Hvis man kysser denne frømand, sker der med garanti intet uventet. ’ Under bjælken – Et portræt af Kronprins Frederik’ udkommer i morgen på Gyldendal. 380 sider. 350 kroner.

otte kapitler tegner Jens Andersen et portræt af kronprins Frederik, som han har mødtes med en gang om måneden i halvandet år.

selv medvirker også den danske kongefamil­ie, Marys australske familie og en række af Frederiks private venner, der fortæller om deres forhold til Danmarks næste konge, der fylder 50 år i maj 2018.

Man skal kysse mange frøer, før der kommer en prins ud af det

 ?? FOTO: / RITZAU/JENS DRESLING ?? Trist mursten
Der er ikke meget nyt at hente i murstensro­manen om kronprins Frederik.
FOTO: / RITZAU/JENS DRESLING Trist mursten Der er ikke meget nyt at hente i murstensro­manen om kronprins Frederik.
 ?? FOTO: / RITZAU/JENS DRESLING ?? Der er ikke meget nyt at hente i murstensro­manen om kronprins Frederik.
FOTO: / RITZAU/JENS DRESLING Der er ikke meget nyt at hente i murstensro­manen om kronprins Frederik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark