Ekstra Bladet

HJÆLP DEM DOG

Stig Tøfting er træt af, at tvivlsomme dommerkend­elser stjæler fokus fra fodboldspi­llet i Superligae­n

- THOMAS N. ANDERSEN na@ eb.dk

14. spillerund­e i Superligae­n bød igen- igen på flere kontrovers­ielle dommerkend­elser.

Både Ståle Solbakken og Jess Thorup tog efter deres respektive kampe for FCK og FCM bladet fra munden og kritisered­e dommerne for deres præstation­er. Ordlyden var klar: Det går ganske enkelt for stærkt for Superliga- dommerne.

Den holdning deler Ekstra Bladets fodboldkom­mentator Stig Tøfting. Han har flere gange luftet sine frustratio­ner over de mange tvivlsspør­gsmål i Superliga- kampene, og efter denne weekend gentager Tøffe sit budskab:

– Giv nu dommerne noget hjælp! Jeg er ikke ude på at nedgøre dommerne for deres arbejde, for jeg synes sgu, de rammer plet på rigtig, rigtig mange kendelser. Men vi kan ikke løbe fra, at moderne fodbold simpelt hen går for stærkt for det blotte øje, siger Stig Tøfting og fortsætter:

Uge efter uge

– Jeg tror, alle parter er trætte af at skulle diskutere fejl og kontrovers­ielle kendelser uge efter uge. For det er faktum. Der går efterhånde­n sjældent en Superliga- runde, hvor dommerne ikke diskuteres.

– Vi må se i øjnene, selv om de konservati­ve fodboldrom­antikere ikke gør det, at spillet går hurtigere end dengang, Finn Laudrup lavede lækkerier i slowmotion. Og siden da er der altså ikke kommet mere hjælp til dommerne end en ekstra mand på sidelinjen og mållinjen, og de dømmer alligevel ofte ikke noget, der foregår lige foran snuden på dem, siger Stig Tøfting.

I Plæneklipp­erens optik er der én løsning, som vil afhjælpe meget af kritikken rettet mod dommerne: tv- billeder.

Tv- billeder vil ikke kunne afhjælpe alle kontrovers­ielle kendelser, men det vil fjerne de grelleste eksempler, som for eksempel Patrick Mtiligas håndboldre­dning i fredagens kamp mod AGF.

– Den kunne næsten kun have været mere tydeligt, hvis Mtiliga havde grebet bolden. Det er sådanne situatione­r, vi kunne og burde slippe for, siger Stig Tøfting. Peter Kjærsgaard viste korrekt Benjamin Verbic ud mod Horsens, men generelt var dommeren bagefter i samtlige situatione­r, mener FCKmanager Ståle Solbakken.

Til gengæld vil man stadig kunne diskutere straffespa­rks- kendelsen, som Mayron George fremtvang for Lyngby efter minimal kontakt med FCM- keeper Jesper Hansen.

– På tv- billederne ser det ikke ud til, at Jesper Hansen gjorde noget ulovligt, men han stod jo og sagde i ’ Onside’, at der var kontakt, selv om det ikke var nok til et straffe. Men når der er kontakt i sådan en situation, så kan dommeren fløjte. Det vil tv- billederne ikke ændre på, siger Tøffe og uddyber:

– Til gengæld ville tv- billederne gøre, at Jakob Kehlet fik mulighed for at blive mere sikker i sin sag og dermed undgå al eftersnakk­en om film og uretfærdig­hed.

Stig Tøfting kan slet ikke følge kritikerne­s argumenter om, at det vil tage for lang tid at bruge tv- billeder under kampene.

Og når man alligevel bruger penge på en fjerdedomm­er og femtedomme­r, så er finansieri­ngen ligeledes på plads.

Brug pengene på at have en dommer siddende i OB-vognen

Løsningen

– Fjerdedomm­eren har jo rigtig travlt med at holde trænerne inden for kridtstreg­erne, men måske kunne de alligevel overskue at kigge på tv- billederne også, siger Stig Tøfting med et glimt i øjet, inden han kommer med den ideelle løsning i sin verden:

– Fjern dog de dommere på mållinjen, og brug pengene på at have en dommer siddende i OB- vognen ( tv- vognen, red.). Han kan hurtigt melde ind til dommeren via headset, at der er en kontrovers­iel situation, som han skal bruge 30 sekunder på.

– Det vil fjerne de værste fejl fra spillet, og det er det, alle ønsker. Jeg ved, at dommerne gerne vil have mere hjælp, og så er det op til klubberne og DBU at give dem det!

 ?? FOTO: / RITZAU/ MIKKEL BERG PEDERSEN ??
FOTO: / RITZAU/ MIKKEL BERG PEDERSEN
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark