Ekstra Bladet

FORMEL 1- MILLIARDER­NE UDDELES Småpenge til Haas

Kevin Magnussen og co. er kørt milevidt bagud, mens Ferrari og Mercedes kører med kassen

- PETER BAGGE pba@ eb.dk

Teamejer Gene Haas kendte betingelse­rne, men alligevel.

Selv om den svære sæson to i Formel 1 kan ende med et skridt op i konstruktø­rernes mesterskab, vil Haas og Kevin Magnussen fortsat blive spist af med smulerne fra de riges bord.

Når guldkalven skal slagtes efter sæsonen, hvor der fordeles næsten syv milliarder kroner i præmiepeng­e, vil der kun være omkring 130 millioner kroner at putte i Haas' pengekasse. Det er da i det mindste fremgang i forhold til 2016, hvor Haas ikke var berettiget til startpenge.

Mere prestige

Så det er mere prestige end penge, at Haas kæmper om i konstruktø­rernes mesterskab, hvor Kevin Magnussen og co. med en god slutspurt kan overhale både Toro Rosso og Renault og slutte som nr. 6 og måske tjene yderligere 25 millioner på avancement­et.

Pengene uddeles efter et meget indviklet system, hvor resultater­ne her og nu, altså i sæsonen 2017, kun har en mindre betydning.

Der kigges i bakspejlet, hvordan det er gået i to af tre seneste år, på anciennite­t og goodwill m. m.

Derfor er det Ferrari, som i sidste ende vil køre med de fleste penge, selv om Mercedes med den nykårede verdensmes­ter Lewis Hamilton lige nu har den førende bil.

' Den stejlende hingst', som det italienske flagskib på fire hjul kærligt kaldes, vil få næsten en halv milliard kroner, fordi Ferrari som de eneste har været med Formel 1' s start i 1950.

Her vil ' gaveregnen' ikke slutte, da der er andre 250 millioner kroner, fordi Ferrari sammen med Mercedes, Red Bull og McLaren regnes for faste bestanddel­e i et Formel 1- felt.

Ingen særaftaler

Selv om Williams og nu også Renault har en lang historie, Kevin Magnussen og Haas får kun 25 millioner kroner ekstra, hvis de f.eks kan slutte før Renault i konstruktø­rernes mesterskab.

har det altså ikke været nok til at skaffe sig særaftaler i den nuværende overenskom­st, der har udløb i 2020.

Så har den nye ejer af Formel 1, Liberty Media, mere end antydet, at man vil gøre op med den nuværende fordelings­nøgle, som den gamle Formel 1- boss, Bernie Eccle-

stone har fået strikket sammen efter et utal af ' konflikter'.

Den administre­rende direktør, Greg Maffei, har i hvert fald udtalt, at der skal trædes på bremsen med hensyn præmiepeng­ene, som skal sættes ned for at gøre Formel 1 mere økonomisk.

Flere gange har Ferrari igennem tiderne truet med at forlade Formel 1 for at gå helhjertet ind i Le Mans og ikke kun køre med i GT- klassen, og det har endt med at gøre teamet til topscorer, når næsten syv milliarder kroner skal fordeles.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ??
FOTO: ALL OVER PRESS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark