Ekstra Bladet

DE UNGE BETALER IKKE LICENS

Det vil DR lave om på

- ANDERS ZACHO FOTO: JAKOB JØRGENSEN azk@eb.dk PRIVATFOTO

En ny undersøgel­se fra Mediawatch afslører, at mere end hver tredje husstand i Danmark, hvor den aeldste person er i alderen 19-29, ikke betaler licens.

Specielt Danmarks Radio står på mål for en del kritik blandt de unge licensnaeg­tere, men den store mediekonce­rn får ikke alle pengene. DR får dog langt den største del af den samlede pulje fra de danske husstande.

Alligevel mener Henriette Marienlund, mediedirek­tør i DR, at debatten bliver for ensidig, når folk vaelger licensen fra på grund af DR.

– Overordnet set så pålaegger man folk at betale licens. Det er jo ikke noget, som vi har opfundet. Det er jo sådan, reglerne er. Men vi er Mange unge synes ikke, at de skal bidrage til DR’s økonomi.

naturligvi­s interesser­ede i vores finansieri­ngsgrundla­g, der jo også er Radio24syv og TV2-regionerne­s blandt andet. Så selvfølgel­ig vil vi gerne have, at folk betaler licens.

– Men kan du forstå kritikken, der lyder på, at I får en masse penge, som folk, der ikke bruger jeres medie, betaler jer?

– Jeg kan godt forstå, at der er nogle unge, som har brug for at tage debatten op, og jeg anerkender fuldt ud, at de har ret til at diskutere det. Vi oplever også bare, at mange unge siger, at de ikke har brugt os, men når man så spørger dem, om de har set det eller det, så kan de jo godt huske, at de har brugt en DR-tjeneste.

– Gør I noget for at få dem tilbage?

Det, vi gør, er, at vi har en licens-kampagne rettet mod det yngre segment, og det, vi i virkelighe­den forsøger os med, er at haeve oplysnings­niveauet for, hvad public service er. Vi prøver at fortaelle, hvad du betaler for, ikke hvorfor du skal betale. – Jeg betaler ikke licens, fordi jeg synes, at det er en uretfaerdi­g måde, det gøres på. Når en familie på fem skal betale det samme som én studerende, der får fem gange mere ud af det, virker det ikke fair. Jeg ville gerne betale, hvis det var et mindre beløb, og det afspejlede, hvor mange, der brugte det, siger Christian Hansen, som er 23 år og fra København. – Jeg har valgt ikke at betale licens, fordi jeg synes, at det er direkte åndssvagt, at det er et lovkrav, at man skal betale det, og det ikke er noget, man vaelger at betale for, fordi du bruger det og har lyst til at se det. Det, at det er tvang, det generer mig. Hvis det var anderledes, og man betalte for de ting, man så, ville jeg gerne betale, siger Charlotte Karstensen, 21 år og fra Aalborg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark