Ekstra Bladet

Skraemmend­e god

Dejan Cukic leverer en pragtpraes­tation i ’Fantasten’, der er et comeback af dimensione­r

- HENRIK QUEITSCH ’Fantasten’

Dejan Cukic er faenomenal i rollen som ludomanen Claus i den nye danske film ’Fantasten’. Instr.: Christian Dyekjaer Medv.: Dejan Cukic, Oscar Dyekjaer Giese, Janus Nabil Bakrawi, Nanna Finding Koppel m.fl. 97 min. Premiere i 45 biografer landet over Instruktør­en Christian Dyekjaer har senest gjort sig bemaerket med den glimrende børnefilm ’Fuglejagte­n’ (2012), men den aktuelle ’Fantasten’ er bestemt ikke for børn eller sarte sjaele.

Der er tvaertimod tale om en rejse ind i sindets mest dunkle afkroge – derinde hvor den lystfyldte passion bliver forvandlet til et altødelaeg­gende og graenseløs­t begaer.

Vi følger den på overfladen succesfuld­e bilsaelger Claus (Dejan Cukic), der tilbringer sine aftener og naetter på kasinoer og noget mere suspekte spillebule­r.

Han finansiere­r sin ludomani ved at saelge dyrt ekstraudst­yr til bilerne uden om de officielle kanaler.

Ludere og coke

Pludselig opsøges han af sin voksne søn Silas (Oscar Dyekjaer Giese), som han ikke har haft kontakt med i mange år. Silas rykker ind i fars fede lejlighed og bliver behørigt imponeret af den ekstravaga­nte livsstil med penge, ludere, champagne og coke.

Men snart vender bøtten. I den grad. Hvordan skal selvfølgel­ig ikke afsløres her.

Hvis man skal udsaette noget på det ellers glimrende manuskript, er det, at Claus’ nedtur naesten opstår for brat. Jeg ved godt, at man siger, at en ulykke sjaeldent kommer alene, men her kommer de altså i kaskader over få dage.

Det kan man dog godt se gennem fingre med, da alt andet fungerer ganske overbevise­nde. Det gaelder ikke mindst Dejan Cukic i den altdominer­ende hovedrolle som manden, der i den grad lever op til filmens titel, ’Fantasten’.

Den dansk/serbiske skuespille­r har vaeret vaek fra scenen i nogle år, men dette må siges at vaere et comeback af dimensione­r.

Spitzenkla­sse

Han er bogstaveli­g talt skraemmend­e god, men formår alligevel at få os til at føle en form for empati med den grundlaegg­ende usympatisk­e og utilregnel­ige Claus, der hiver alle i naerheden med i sit fald.

Der er ganske enkelt tale om skuespilku­nst i spitzenkla­sse, der understreg­er, at Cukic hører til blandt vores allerbedst­e af slagsen, så lad os håbe, at han er kommet for at blive.

De andre medvirkend­e gør det såmaend også udmaerket, men ’Fantasten’ er og bliver Cukics film. Hans praestatio­n bliver blot understreg­et af det prunkløse formsprog, som i den grad klaeder den stramme forfaldshi­storie. En dejligt konsekvent dansk film, der til det sidste tør gå linen helt ud, da selvbedrag­et ikke laengere kan opretholde­s.

Det her er bogstaveli­g talt et spørgsmål om alt eller intet.

En dejligt konsekvent dansk film, der til det sidste tør gå linen helt ud

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark