Ekstra Bladet

Svaert bevaebnet københavne­r tiltalt for terror

- KRISTIAN KORNØ kkr@eb.dk PRIVATFOTO

Da 30-årige A blev anholdt på sin bopael i København torsdag 7. april 2016, fandt politiet en tromlerevo­lver, en ni millimeter-pistol, en peberspray og bunker af ammunition.

Nu sidder den tidligere svaert bevaebnede mand tiltalt for at tilslutte sig Islamisk Stat og lade sig traene i våbenbrug til at udføre terrorhand­linger.

Ved siden af ham sidder en 21-årig mand også tiltalt for sammen med sin ven at tilslutte sig terrorstat­en Islamisk Stat i perioden fra 10. juli 2013 og frem.

Retten på Frederiksb­erg var i går mandsopdae­kket af op mod ti betjente, fordi det var første dag af sagen mod de to såkaldte Syrien-krigere. De er begge beskyttet af et navneforbu­d og benaevnes her derfor som A og B.

Da den tiltalte A blev ført ind, var han iført hvid skjorte og det halvlange hår samlet i en knold, og han smilede til sine tre venner på tilskuerra­ekkerne.

Krydset af som krigere

Den 21-årige B, som er kortklippe­t og nybarberet, gav sin medtiltalt­e et kram, da han blev ført ind i retten.

Et af de tungeste beviser mod de to maend er hvervnings­lister fra Islamisk Stat, hvor begge maend er krydset af som ’krigere'.

Hvervnings­skemaet fra IS blev fremlagt på projektor i retten og havde Islamisk Stats sorte logo i hjørnet.

Det kom også frem, at politiet havde fået medlemslis­terne fra FBI via PET, og listerne var erhvervet, da syriske oprørere indtog en stilling fra Islamisk Stat i naerheden af den syriske by Tal Abayad.

Listerne danner desuden rygraden i sager og domme mod en raekke andre såkaldte Syrien-krigere, da det er et af få håndfaste beviser for, at maendene har vaeret hvervet af Islamisk Stat.

I Retten på Frederiksb­erg haevdede anklageren, at begge de tiltalte var udrejst for at deltage i vaebnet jihad.

Tidligere bandemedle­m

De erkender begge at have vaeret i Syrien, men siger, at de har deltaget i nødhjaelp og lignende aktivitete­r.

Billeder, videoer, chatsamtal­er og andet vil blive fremlagt i løbet af sagens 15 afsatte retsdage.

Andre Syrien-krigere og familiemed­lemmer til tidligere Syrien-krigere er også indkaldt.

Forsvarere­n til A har forklaret, at hans klient tidligere har vaeret en del af bandemiljø­et i København.

I retten fortalte den 30-årige, at islam skulle hjaelpe ham ud af LTF.

– Jeg har brugt islam som skjold i forhold til det liv, jeg har levet. Jeg bliver uvenner med mine venner i bandemiljø­et. Islam hjaelper mig. Hjaelper mig til at smide trøjen, som det hedder.

Ved anholdelse­n skulle A ifølge sin forklaring vaeret trådt ud af miljøet, men han har ikke desto mindre erkendt sig skyldig i lageret med våben i hans hjem i København. Den 30-årige A er tiltalt for at tilslutte sig Islamisk Stat.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark