Ekstra Bladet

Hvor meget vil I piske den her hest, før I erkender, at den er død og ikke rejser sig

JA, HVORFOR

-

tror ingen laengere, at DDR var det fede samfund? Eller at sten har liv? Eller at deres foraeldre er nazimonstr­e fra det ydre rum? Eller at Yoko Ono er kunstner (okay, det er der så stadig nogen, der gør, det er åbenbart ikke alt, der er forsvundet)?

Det er et saerligt nutids- og ’politikens­k’ faenomen: Centrum-venstreori­enterede, der undres over, at forgangne forestilli­nger om progressiv­itet ikke

har altid haft samme urørlige status i den kreative klasse, som kongehuset har i Det Konservati­ve

Indtil immunitete­n så bare Folkeparti. ikke kan opretholde­s, fordi Staden ekskludere­r samfundet, og samfundet inkluderer Staden og viser sig at vaere den egentlig rummelige.

Oftest på grund af en konkret afsløring af, at faellesska­bets ivrigste fortalere ikke selv praktisere­de, hvad de praedikede i storhedsti­den i 60’erne,

de kraevede 70’erne og 80’erne. Mens solidarite­t med undertrykt­e og udsatte eksistense­r, efterlod de deres egne børn frysende, fortvivled­e og brødflove i mørket.

svare Politiken med et modspørgsm­ål på det hele: Hvor meget vil

hest, før I erkender, at I piske den her den er død og ikke rejser sig?

Men det skal åbenbart vaere plagsomt omfattende, tidkraeven­de og langmodigt at gøre op med opfattelse­n af verden i 70’erne som progressiv. Som frihedssøg­ende. Som et vaegtigt alternativ­t samfund.

For det var som bekendt så ’progressiv­t’.

naevne munkemarxi­sterne på universite­terne, hvis ’fremadrett­ede tanker var at klynge skabere og ejere af virksomhed­er op i lygtepaele­ne og overtage deres produktion­er.

Og hvad med Røde Mor, Solvognen og Klaus Rifbjerg? Den kaliber af kunstnere har vi simpelt hen ikke laen

algere. Kunstnere, der ved bedre end le andre og virkelig kan tilsvine os, hvormed kunstnerne­s renhed og progressiv­itet står klart.

grimme, kapitalist­iske globaliser­ing så også ødelagt det? Eller som Thøger Olesen skrev, og Maria Stenz sang i 1973: ’Hvor er alle drømmene, du drømte/og din tro på verden af i går?’

når dagbladet Politiken Jeg elsker, spørger, hvorfor verden ikke laengere er, som avisen foretraekk­er den.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark