Ekstra Bladet

Stivkrampe

-

er en tilstand, som opstår efter infektion med bakterien Clostridiu­m tetani og er kendetegne­t ved stivhed og kramper i muskulatur­en, som kan udvikle sig så alvorligt, at patientern­e ikke kan traekke vejret. Den kan i vaerste fald vaere dødelig.

herhjemme får en stivkrampe­vaccinatio­n i forbindels­e med børnevacci­nationspro­grammet.

Alle børn

Hos Statens Serum Institut, der ikke laengere producerer vaccine, men stadig har ansvaret for indkøb af vaccine og det danske beredskab mod smitsomme sygdomme, siger man om det nye situation:

– Det har faktisk vaeret sådan siden 1996, at anbefaling­en har vaeret, at når man fik en sårskade og skulle stivkrampe­vaccineres, så fik man det som en vaccine, der indeholder både stivkrampe og difteri. Så man har i forvejen brugt den i langt de fleste tilfaelde, siger afdelingsl­aege Peter Henrik Andersen.

– Den rene stivkrampe­vaccine, der nu udgår, er givet i de situatione­r, hvor der ikke har vaeret behov for at give anden vaccine end mod stiv-

– Ja, det vil der vaere. Der vil vaere nogle situatione­r, hvor man faktisk allerede har beskyttels­en mod difteri.

Er det hensigtsma­essigt?

– Det er en unødvendig ekstra dosis, man får, men risikoen ved det er meget, meget lille og da primaert i form af lokal haevelse, rødme eller ømhed.

– Blandt andet Laegeforen­ingen er bekymret for, at det nu

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark