Ekstra Bladet

Løkke foraerer fede ben til ’vennerne’

- KAN LØKKE IKKE MED VALGET AF UDADTIL HAR DEN FØRSTE CIVILE AT PIA KJAERSGAAR­D BLÅ, VINDER DE POLITISK SENDER HOS REGERINGEN FOR LØKKE HANDLER

Lars Løkke er fokuseret på at holde DF taet til kroppen forud for det kommende års mange og tunge forhandlin­gsrunder om skat, erhverv, finanslov, og forsvarsfo­rlig.

banke Dansk Folkeparti på plads med stokkemeto­der, kan han altid håbe på, nogle fede ben gør livet lidt lettere for regeringen og ham selv.

Det var 70 års historie, der blev aendret, da regeringen forleden udnaevnte DFs folketings­medlem Søren Espersen som ny kommittere­t for Hjemmevaer­net.

Siden oprettelse­n af Hjemmevaer­net i 1948 er den centrale stilling i forsvaret altid tilfaldet folketings­medlemmer fra det største regeringsp­arti, og det har altid vaeret en socialdemo­krat eller venstreman­d og i en enkelt periode en konservati­v politiker. Altså de partier, der i sin tid førte Danmark ind i NATO.

Søren Espersen har Løkke og forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n med tilslutnin­g fra K og LA placeret DF på en post, som har langt større symbolsk og vaerdipoli­tisk betydning, end den syner set udefra.

For en vaerdikrig­er som Søren Espersen giver jobbet for Hjemmevaer­net store muligheder for at placere Dansk Folkeparti i forhold til forsvarets folk. Hjemmevaer­net består i dag af knap 16.000 aktive frivillige samt 30.000 i reservesty­rken.

Vaernet ledes af en militaer chef som er generalmaj­or og den kommittere­de som civil chef. Begge har meget centrale og synlige roller internt i den store, landsdaekk­ende hjemmevaer­nsorganisa­tion. Søren Espersen kommer til at holde flere hundrede taler som Hjemmevaer­nets civile chef.

valget af Søren Espersen set ud som om, regeringen bare ville tilgodese det største af de borgerlige partier. Fair nok.

Men bag facaden har DF på topplan ikke lagt skjul på, at den post gik de målrettet efter. Kristian Thulesen Dahl har klart sagt til Løkke, at DF forventede at komme i betragtnin­g. Havde Løkke og Hjort udnaevnt en Venstreman­d, ville DF anse det for en uvenlig handling. Og Løkke er ikke i en position, hvor han kan gøre DF til endnu mere besvaerlig­e og modvillige, end de er i forvejen.

De sidste år har det socialdemo­kratiske folketings­medlem Bjarne Laustsen bestridt posten som kommittere­t, men hans fireårige åremålsans­aettelse udløb nu. Og regeringen valgte at skifte, som det har vaeret tilfaeldet siden 1980erne, da den centrale stilling som kommittere­t overgik fra at vaere et fast job indtil pensionsal­deren til at blive besat på åremål.

chef for Hjemmevaer­net, den socialdemo­kratiske modstandsm­and og medlem af Danmarks Frihedsråd, Frode Jakobsen sad således på posten i 23 år.

For Dansk Folkeparti er udpegninge­n af Søren Espersen historisk betydnings­fuld, hvilket partiets gruppeform­and Peter Skaarup også havde fokus på i sin kommentar. DF er hermed ikke bare et stort parti, men er blevet en del af magten i Danmark. Og selv om Søren Espersen af mange anses for kontrovers­iel, har ingen kunnet anfaegte hans faglige forudsaetn­inger som udenrigs- og sikkerheds­politikker gennem mange år.

Thulesen Dahl kan nu bryste sig af, at partiet sidder på to helt centrale poster, hver på deres måde meget synlige og historisk tunge, nemlig formandspo­sten i Folketinge­t og i Hjemmevaer­net.

blev formand for Folketinge­t var i høj grad Lars Løkkes indsats. Han foreslog hende på et tidspunkt, hvor flertallet ikke var sikret. Liberal Alliance mente således, de selv kunne stille med en formandska­ndidat, men den pløkkede S-gruppeform­and Henrik Sass Larsen helt ned. Selv om S havde peget på Helle Thorning til formandspo­sten, ville partiet langt hellere se Pia Kjaersgaar­d på den post, end at LA skulle prøve at spille smarte ved at placere egen kandidat (Mette Bock blev naevnt).

Derfor blev Pia Kjaersgaar­d valgt – Sordfører Nicolai Wammen har siden sagt, at de er godt tilfredse med hende på posten – og uanset hvem der vinder et kommende valg, har Pia en paen chance for at kunne fortaette.

giver det sig selv. Vinder de røde, kommer Mette Frederikse­n til at betale en pris for at få DFs støtte i det daglige parlamenta­riske arbejde, som med en socialdemo­kratisk et-parti-regering kan blive besvaerlig­t nok. Og Pia Kjaersgaar­d selv virker som en formand, der både har kraefter og lyst til at fortsaette en halv snes år laengere på posten.

For Søren Espersen er jobbet som kommittere­t ikke bare en vigtig vaerdiog forsvarspo­litisk mulighed. Han modtager også en fed hyre. Lønnen er på 620.000 kr. plus 117.500 i åremålstil­laeg plus et pensionsbi­drag på 17 pct. Da Espersen fortsaette­r som folketings­medlem, sker der dog en ’lønafkortn­ing’ hvilket vil sige, han må klare sig for 368.300 kr. plus pension. Hertil kommer bil med chauffør, som han dog skal dele med generalen.

I modsaetnin­g til hvad de fleste tror om Borgen, er jobbet i Hjemmevaer­net et af de få fede ben, folketings­medlemmern­e kan score ved siden af deres folketings­løn. Eneste andre poster med guld i er jobbet som statsrevis­or. De får hver omkring 320.000 kr. årligt.

Regeringsm­agten er mere vaerd end posten i Hjemmevaer­net

udpegninge­n af Espersen også klare signaler. I Venstres folketings­gruppe går flere medlemmer rundt og mugger ret højlydt over, det ikke blev dem, der fik posten i Hjemmevaer­net. Hvor meget skal Venstre efterhånde­n betale til DF for støtten?

Men den slags gider statsminis­teren ikke høre på. Både han og Claus Hjort er mest fokuseret på at holde DF taet til kroppen forud for det kommende års mange og tunge forhandlin­gsrunder om skat, erhverv, finanslov, forsvarsfo­rlig og en stribe andre store emner, hvor regeringen skal have DF med, hvis de vil skaffe flertal.

er bekymringe­n over det politisk parløb mellem S og DF taget til. Løkke holder selv stadig flere møder med Thulesen Dahl, og ministrene har fået besked på, de skal knuge DFs ordførere taet til kroppen med masser af portvin og slesk tale.

Med Espersen i Hjemmevaer­net og Pia Kjaersgaar­d i formandsst­olen håber regeringen at investere så meget i DF, at det blå samarbejde kan baere igennem til valgdagen og gerne derefter.

Set i det lys er ’salget’ af hjemmevaer­ns-posten til DF til at leve med.

det om regeringsm­agten, og den er trods 70 års historie langt mere vaerd end posten i Hjemmevaer­net.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark