Ekstra Bladet

INTERVIEW R DANMARK TIL TOPS Jeg forstår kronprinse­ns enegang

. I7

-

Det vakte opmaerksom­hed, da kronprins Frederik sidste sommer gik stik imod den danske regerings politik og i IOC stemte for, at Rusland skulle have lov til at deltage ved OL i Rio.

Igen blev der sat spørgsmåls­tegn ved det betimelige i, at kronprinse­n er i et selskab, hvor storpoliti­k er på dagsordene­n.

Man kan muligvis med rette haevde, at kronprinse­n, som netop har sagt ja til otte år mere i IOC, spaerrer for Niels Nygaards optagelse. –

Burde du ikke som formand for DIF sidde i IOC i stedet for kronprins Frederik?

– Der var ingen garanti for, at jeg kunne blive valgt i 2009, hvor kronprins Frederik blev medlem. Vi var i en situation, hvor Kai Holm ikke laengere kunne sidde i IOC, og hvor det var et spørgsmål om at bevare et dansk medlem. Det var en god situation, at kronprinse­n stillede sig til rådighed, og der var i IOC forståelse for, at han ville vaere en god repraesent­ant fra Danmark.

Synes du stadigvaek, han er det?

– Kronprinse­n har gjort et godt stykke arbejde, og han er velanskrev­en i IOC-kredse. Han har et godt kontaktnet og har på en raekke områder

– Spurgte han dig til råds om, hvorvidt Rusland skulle deltage i Rio?

– Som IOC-medlem er man sin egen. Det er ens egne holdninger, der er afgørende ved afstemning­erne. Det står i IOC’s vedtaegter. Men når vi er sammen ved olympiske lejlighede­r, har vi en god dialog om de ting, der foregår. Jeg vil ikke kalde mig rådgiver, men indimellem en samtalepar­tner.

– Ringede han til dig inden Rio-afstemning­en om Rusland?

– Jeg vil ikke komme naermere ind på, hvordan dialogen foregår, siger Niels Nygaard.

I 2009 nedsatte Anders Fogh Rasmussen en følgegrupp­e, der skulle sikre, at kronprinse­n i IOC ikke kom på kant med danske holdninger. Gruppen har stort set aldrig holdt møder. I Rio gjorde kronprinse­n det modsatte af, hvad regering, DIF og Anti Doping Danmark havde tilkendegi­vet. Nemlig at Rusland burde udelukkes fra OL.

– Er det ikke et problem for idraetten i Danmark?

– Nej. På de områder i IOC, som kronprinse­n er engageret i, gør han det godt. Så har der vaeret en episode, hvor tingene ikke fungerede 100 procent. Hvor der var en udmelding fra kulturmini­steren og fra DIF, og hvor den hånd, der blev rakt op under sessionen i Rio, var anderledes end det, vi mente, var det rigtige.

– Men kronprinse­n sad i en forsamling, hvor de fik en grundig redegørels­e om de overvejels­er, IOC’s bestyrelse havde gjort sig. På den baggrund, og sammen med 99 procent af IOC’s øvrige medlemmer, tilkendega­v han sin støtte til bestyrelse­n. Jeg har forståelse for, at kronprinse­n i den situation agerede på den måde.

– Havde du handlet anderledes, hvis det var dig, der havde siddet der?

– Det har jeg svaert ved at vurdere. Man kan blive fanget af at sidde i en gruppe, og det er derfor, jeg ikke ubetinget vil sige, at jeg ville have gjort det anderledes end kronprinse­n.

På de områder i IOC, som kronprinse­n er engageret i, gør han det godt

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? mas Bach og IOC-medlem kronprins Frederik besøgte DIF’s hovedkvart­er i Brøndby for to ach ikke ville udelukke, at Nordkorea en dag kan bliver vaert for OL.
FOTO: LARS POULSEN mas Bach og IOC-medlem kronprins Frederik besøgte DIF’s hovedkvart­er i Brøndby for to ach ikke ville udelukke, at Nordkorea en dag kan bliver vaert for OL.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark