Ekstra Bladet

Krise-knuser i DBU-konflikten

DIF-formand Niels Nygaard vil under ingen omstaendig­heder vaere arbejdsgiv­er for idraetsudø­verne

- Hvad har din rolle egentlig vaeret? Er I stadig med ved bordet?

Sara Slotts flotte sølvmedalj­e ved OL i Rio kaldte en tåre frem hos Niels Nygaard. Mange har kaldt det den største skandale i moderne dansk idraetshis­torie. Og der er sikkert endnu flere, som stadig har svaert ved at forstå DBU-konflikten, der førte til, at de danske kvinder ikke stillede op til VM-kvalifikat­ionskampen mod Sverige.

DIF-formanden, Niels Nygaard, måtte på et tidspunkt involvere sig i balladen, som han frygtede var ved helt at køre af sporet.

– Der var gnidninger mellem parterne, og derfor havde vi en dialog med LO, DBU og Spillerfor­eningen, om ikke vi kunne spille en rolle. Det var tydeligt, at de ikke selv kunne tale sig til rette. Sammen med LO var vi med i forhandlin­gerne i tre-fire uger. Vi nåede faktisk at finde løsninger på 90 procent af det, de skaendtes om, men manglede altså de sidste ti procent for at komme i mål. Hvilket var voldsomt aergerligt i forhold til de vigtige VM-kvalifikat­ionskampe. – – Vi følger med og har en dialog med DBU, men DBU og Spillerfor­eningen forsøger selv at få de sidste ti procent på plads. Jeg tror, at DBU og Spillerfor­eningen i løbet af de naeste uger eller måneder kommer i land med de sidste udestående­r.

– Hvorfor er det så forfaerdel­igt for DBU at vaere arbejdsgiv­er for spillerne?

– DBU er en forening, en demokratis­k organisati­on bygget op af frivillige idraetsled­ere, som i udgangspun­ktet ikke er sat i verden for at drive forretning eller vaere arbejdsgiv­ere for nogle fodboldspi­llere.

– Desuden har DBU og vi den opfattelse, at det at repraesent­ere Danmark ikke er et traditione­lt arbejdsgiv­er-arbejdstag­erforhold. Der er man udtaget til at repraesent­ere Danmark, men Niels Nygaard har givet DBU’s formand, Jesper Møller, en hjaelpende hånd i forhandlin­gerne med Spillerfor­eningen.

man skal selvfølgel­ig i det omfang, der er mulighed for det, have et honorar og ordentlige vilkår. Men at det skulle vaere et almindelig­t lønmodtage­r-arbejdsgiv­erforhold er helt ude i skoven.

– I klubfodbol­d er det noget andet. Det er ofte aktieselsk­aber, som skal tjene penge, og det er der, spillerne

har deres daglige gang. På landsholds­plan er det et fejlskud at begynde at regulere det som et lønmodtage­rarbejdsgi­verforhold.

– Hvis det her spredte sig til vores OL-deltagere, til alle vores forbund, at vi skulle aflønne idraetsudø­verne som lønmodtage­re, ville der ikke vaere penge tilbage til at udvikle eliteidrae­tten, og så ville vi ikke vaere repraesent­eret ved 16 idraetsgre­ne ved OL.

– DBU skovler penge ind fra UEFA og FIFA, og landsholds­spillerne på herresiden er mangemilli­onaerer, hvis forhold ikke kan sammenlign­es med roere, atletikudø­vere eller bueskytter. Hører DBU til i DIF?

– Ja, fordi DBU bygger på deres foreninger. Også selv om de har flere profession­elle udøvere og har flere ressourcer til rådighed. DBU er stadig afhaengig af de mange hundrede frivillige ledere, som gør en kaempe indsats i klubberne rundt om i landet. Det er jo basen for hele Fodbold-Danmark. –

Men stadig får DBU enorme tilskud fra UEFA og FIFA. Burde de penge, som DBU får fra det offentlige, ikke i stedet gå til de mindre forbund i DIF?

– Når jeg synes, at DBU også skal have del i de midler, vi i DIF har at dele ud af, skyldes det, at de hviler på et kaempe foreningsf­undament. De penge, DBU får fra os, går til at udvikle breddefodb­olden. Pengene, som DBU tjener på herrelands­holdet, går blandt andet til at finansiere kvindefodb­olden, Ikke overrasken­de bruger Niels Nygaard bunker af tid på at følge de danske idraetsfol­k. Men saerligt én idraetsgre­n gør ham blød i knaeene

– Jeg følger så meget med, som jeg kan i alle vores 62 idraetsgre­ne. Men fordi jeg kommer fra atletikken og selv var elite 1500-meterløber, har atletikken en saerlig plads. Jeg kneb en tåre i Rio, da Sara (Slott, red.,) vandt sølv i haekkeløbe­t. Det er noget af det største, jeg har oplevet.

– For at vi kan have et godt samfund, skal vi på mange områder have nogen, som skiller sig ud. Det vaere sig politikere, videnskabs­folk og forretning­sfolk som skal gøre en saerlig indsats.

– Det gaelder også i idraetten. At vi har nogle udøvere, som viser vejen gennem seriøs traening og slår igennem og bliver verdensstj­erner. Og jeg har det selvfølgel­ig godt, når disse idraetsudø­vere også viser sig at vaere hele mennesker. Sådan en som Victor Axelsen er en stjerne i min bog.

– Er det o.k., at spillere som Christian Eriksen og Simon Kjaer får penge for at spille på landsholde­t?

– Jeg kan godt forstå, at de skal have penge, at forsikring­er er i orden, og at de får en ordentlig fysioterap­i-behandling. Det apparat skal vaere 100 procent til rådighed. Jeg har ikke noget problem med, at DBU har aftalt, at en tredjedel af de indtaegter de får fra turnerings­deltagelse, går til spillerne som bonus og honorar.

– Når man ser på, hvilke beløb de bedste spillere tjener i deres klubber, kan de penge, de får for at stille op på landsholde­t, synes latterlige, og dem kunne de måske lige så godt undvaere. Men der er trods alt også landsholds­spillere, som ikke tjener så mange penge. For dem betyder det noget.

– Man kunne måske have en vis sympati for den model, de har valgt i Norge, hvor man smider det hele i en pulje og fordeler det ligeligt mellem maend og kvinder. Så ville kvinderne i Danmark blive forgyldt. Men det er noget, spillerne i givet fald selv skulle finde ud af.jaj

Jeg tror, at DBU og Spillerfor­eningen i løbet af de naeste uger eller måneder kommer i land med de sidste udestående­r

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark