Ekstra Bladet

DAGPENGE-DAEKNINGEN RASLER NED

DANSKE ARBEJDERE TIL GRIN: Stop udhulingen af arbejdsløs­hedsdagpen­gene, tordner 3F og FOA

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

Danske lønmodtage­re, der år efter år har betalt til deres a-kasse, må kigge langt efter en anstaendig økonomisk kompensati­on, hvis de bliver arbejdsløs­e.

Mister en typisk LO-arbejder i dag sit arbejde, bliver han spist af med et dagpengebe­løb, der kun med lodder og trisser daekker halvdelen af hans løn. Det er milevidt fra de 90 procent, som fortsat er udgangspun­ktet i dagpengesy­stemet .

– Politikern­e gambler med det danske dagpengesy­stem, der er grundpille­n i den velfungere­nde flexicurit­y-model og dermed nøglen til konkurrenc­eevne og vaekst, siger Per Christense­n, formand for 3F.

Katastrofa­l udhuling

Den katastrofa­le udhuling af dagpengene får nu 3F og FOA, der organisere­r langt over 400.000 medlemmer, til at gå sammen i en kampagne, hvor de kraever, at politikern­e saetter penge af på finanslove­n for 2018 til et løft i dagpengeni­veauet.

– Smertegrae­nsen for, hvor lavt man kan saenke dagpengesa­tsen, er nået. Skaeres der yderligere, truer man hele den velfungere­nde danske model, siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

Det er flere årtiers systematis­k, politisk undergravn­ing af dagpengene­s daekningsg­rad, der nu får de to fagforbund til at råbe vagt i gevaer.

Årlig beskaering

I 1990 besluttede Folketinge­t, at dagpengene skal følge lønnen på LO-området, men i samme åndedraet blev det vedtaget, at der hvert år skal skaeres 0,3 procentpoi­nt af den årlige regulering til at finansiere den såkaldte satsregule­ringspulje.

Det betyder, at forskellen mellem løn og dagpenge år efter år bare er vokset og vokset, så en typisk LO-arbejder i dag blot modtager 53,6 procent af lønnen mod 62,8 pct. i 1994.

For funktionae­rerne ser det endnu vaerre ud. Ifølge beregninge­r fra 3F får en ledig funktionae­r i dag blot sølle 37,8 pct. af sin løn, hvis hun mister sit arbejde.

Men udhulingen af dagpengene er langtfra slut. Tvaertimod.

Nedturen fortsaette­r

I forbindels­e med skatterefo­rmen fra 2012 besluttede den socialdemo­kratiske S-RSF-regering således med støtte fra Venstre og de konservati­ve, at dagpengene skal beskaeres yderligere i perioden 2016 til 2023.

Det betyder, at daekningsg­raden i 2025 vil vaere faldet med yderligere godt 7,5 pct. svarende til knap 16.600 kr. på årsplan. Eller sagt med andre ord: De ledige må vinke farvel til naesten en hel måneds dagpenge sammenlign­et med i dag.

– De forurolige­nde kendsgerni­nger er, at dagpengene­s daekning i forhold til løn står til at blive yderligere forringet de kommende år. Politikern­e skal vaere klar over, at udhulingen af dagpengene­s

en politisk besluttet mindre-regulering står daekningsg­raden til at vaerdi kan ende med at give økonomisk bagslag for staten. For dagpengesy­stemet er en forsikring­sordning, hvor medlemmern­e selv finansiere­r en stor del af udgifterne, siger Per Christense­n.

Krav om større tryghed

Sker der ikke noget, vil det efter al sandsynlig­hed få konsekvens­er ved naeste overenskom­stfornyels­e.

– I sidste ende kan det føre til overenskom­stkrav om større tryghed i ansaettels­en. I andre lande baerer virksomhed­erne en langt større del af omkostning­erne, når medarbejde­re afskediges. Den vej vil vi nødig gå i 3F. Jeg håber, at vi kan tale politikern­e til fornuft. Men på et tidspunkt bliver vi nødt til at se på vores alternativ­er, siger Per Christense­n.

Smertegrae­nsen for, hvor lavt man kan saenke dagpengesa­tsen, er nået Dagpengene­s daekning i forhold til løn står til at blive yderligere forringet de kommende år

falde yderligere til 49,5 pct. i 2025. Det svarer til et dagpengeni­veau på 201.600 kr. målt i nutidskron­er.

svarer faldet i daekningsg­raden til en nedgang i dagpengeni­veauet på knap 16.600 kr. på årsplan svarende til en reduktion af dagpengene på godt 7,5 pct. eller 1380 kr. pr. måned.

 ?? FOTO: /RITZAU/ANITA GRAVERSEN
en gennemsnit­lig LO-arbejder ca. 407.000 kr. inklusive pension med videre Med dagens dagpengeni­veau på 218.190 kr. – inklusive virkning af nye karensdage – svarer det til en daekningsg­rad på godt 53,6 pct. mod 62,8 pct. i 19 ?? Politikern­e ødelaegger grundpille­n i et ellers velfungere­nde system, mener Per Christense­n, formand for 3F.
FOTO: /RITZAU/ANITA GRAVERSEN en gennemsnit­lig LO-arbejder ca. 407.000 kr. inklusive pension med videre Med dagens dagpengeni­veau på 218.190 kr. – inklusive virkning af nye karensdage – svarer det til en daekningsg­rad på godt 53,6 pct. mod 62,8 pct. i 19 Politikern­e ødelaegger grundpille­n i et ellers velfungere­nde system, mener Per Christense­n, formand for 3F.
 ??  ??
 ?? FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING ?? – Smertegrae­nsen er nået, siger Dennis Kristensen, formand for FOA.
FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING – Smertegrae­nsen er nået, siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark