Ekstra Bladet

Tiltale: 22-årig kaempede ni måneder for Islamisk Stat

- KRISTIAN KORNØ kkr@eb.dk

I et ørkenlands­kab står en mand med elefanthue, kampvest og kalasjniko­vmaskinpis­tol og peger med en finger i vejret i den klassiske Islamisk Stat-gestus.

Billedet er beslaglagt på den 22-årige Anis Larabas mobiltelef­on, da han 7. april 2016 klokken 10.02 blev anholdt på sin bopael i Ishøj og sigtet for at have tilsluttet sig terrororga­nisationen Islamisk Stat i Syrien.

Tirsdag er sagen mod Anis Laraba begyndt ved Retten i Glostrup. Den tiltalte blev ført ind af to maskinpist­olbevaebne­de betjente med skudsikre veste og hjelme. Inde i retten sidder yderligere fire betjente og våger over hver en bevaegelse, den tiltalte foretager sig, efter at han bliver løsladt fra sine håndjern og retter på sin grønne trøje og brune skjorte.

Krydset af som kriger

Et kort smil kruser den 22åriges laeber, da han ser tre af sine venner på tilskuerra­ekkerne. Ellers fortraekke­r han ikke en mine, mens anklageren laeser op, at han er tiltalt for at have tilsluttet sig terrorbeva­egelsen Islamisk Stat i ni måneder, fra han indrejste i Syrien 16. juli 2013.

Indrejsen bliver dokumenter­et af anklagemyn­dighedens tungeste bevis, som er hvervnings­skemaer fra Islamisk Stat, hvor Anis Laraba er krydset af som ’kriger’.

Hvervnings­skemaet fra IS blev fremlagt på projektor i retten og havde Islamisk Stats sorte logo i hjørnet.

Det kom også frem, at politiet havde fået medlemslis­terne fra amerikansk­e myndighede­r via PET, og listerne var erhvervet, da syriske oprørere indtog en stilling fra Islamisk Stat i naerheden af den syriske by Tal Abayad.

Listerne danner desuden rygraden i sager og domme mod en raekke andre såkaldte Syrien-krigere, da det er et af få håndfaste beviser for, at maendene har vaeret hvervet af Islamisk Stat til at kaempe og traene til at begå terror.

Udrejste med dømt

I Retten i Glostrup kom det frem, at Anis Laraba rejste til Syrien i juli 2013 med Enes Cifti (nu Hamza Cakan, red.), som er den første såkaldte Syrien-kriger, der er dømt for at tilslutte sig IS.

Af hverningss­kemaet fremgår det også, at han har krydset sig af som kaemper, og at han i lighed med flere andre ligesinded­e er blevet anbefalet af den tidligere leder af gruppen ’Kaldet til islam’ Shiraz Tariq.

Den yderligtgå­ende gruppering optraeder som det danske bagtaeppe til flere af de i øjeblikket seks tiltalte og dømte, der er eller har vaeret på anklagebae­nken i forbindels­e med sagerne om de såkaldte IS-hvervnings­lister.

På den tiltalte Anis Larabas computer fandt man flere filer med IS-propaganda blandt andet en video, hvor fire maend bliver braendt levende. Den tiltalte har under hele sagen naegtet at udtale sig og følger også sagen med tavshed. Der ventes at falde dom i midten af december måned.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark