Ekstra Bladet

INGEN ROY … UDEN BRAND

ROY KEANE tildelte Peter Schmeichel et blåt øje i Manchester United-tiden – nu kan han give Danmarks VM-drøm et blåt øje

- Klaus Egelund ege@eb.dk

DUBLIN (Ekstra Bladet): Øjnene flammer et sekund, da han kigger op mod mig.

Bryggeriar­bejderens søn fra Cork ligner en mand, der er parat til at gøre mod mig, som han gjorde mod Peter Schmeichel … nikke mig en skalle og efterlade mig med et dunkende blåt øje.

Pupillerne aendrer sig hurtigt, rynkerne i øjenkrogen traekker sig sammen, og et skaevt smil spiller i mundvigen. Roy Keane er blevet 46 år.

Der er kommet grå staenk i skaegget og det mørke, korte hår.

Hans fem børn er ved at nå den alder, hvor ’Keano’ vel snart skal forholde sig til rollen som bedstefar.

– Om jeg har snakket med Peter?

– Jeg har ’fuck all’… intet at sige ham, kommer det uden omsvøb.

– Hvad skulle jeg da sige til ham? Han spiller jo ikke …? Spiller han? Spørger Roy Keane ud i luften uden at vente på svaret.

Han er Martin O’Neills højre hånd og dermed en nøglefigur i forberedel­serne til VM-playoff kampene mod Danmark. Og dermed får han mulighed for at uddele nok et blåt øje til de rød-hvide, som han gjorde det for 19 år siden, da han i en brandert på et hotel i Hong Kong røg i et stort slagsmål med den danske keeper-legende Peter Schmeichel og efterlod ham med et blåt øje.

Ingen kontakt med Peter

– Jeg har ikke kontakt med Peter. Sidst jeg så ham, var vel for et til halvandet år siden i London, hvor vi endte med at spise morgenmad sammen på et hotel. Han overrasked­e mig på hotellet, mens jeg sad og spiste havregrød.

– Det var faktisk ret hyggeligt, siger Roy Keane og går på et splitsekun­d fra at vaere en grånende 46-årig med havregrød i mundvigen til at vaere en karseklipp­et helvedeshu­nd med rygnummer 16 på Manchester Uniteds midtbane.

– Han startede det. Det har han erkendt, siger Roy Keane, der fortaeller om slagsmålet over tre sider i sin seneste biografi ’The Second Half.’

– Der havde vaeret nogle spaendinge­r mellem os over årene, der handlede om fodbold. Peter ville råbe og skrige ad spillere, og jeg følte, at det til tider var for at spille op til tilskuerne: ’Se mig!’ Skriver han i bogen, hvor Keanes udlaegning går på, at Peter Schmeichel troppede op ved hans vaerelse og bankede på døren.

– Jeg har fået nok af dig. Det er på tide, vi får det her ordnet, sagde Peter Schemichel. Svaret kom prompte: ’Okay!’

– Jeg tror bare, at han følte sig lidt modig oven på et par øl, smiler Roy Keane til Ekstra Bladets udsendte, mens de lokale journalist­er bryder ud i latter. Det føles naesten som at sidde i omklaednin­gsrummet under Old

Jeg laver vel mest te. Det har jeg sagt før, og folk har gjort lidt grin med det. Men jeg laver virkelig meget te til gutterne

Trafford med United-gutterne. Samlet omkring den irske terrier, som kom til Manchester United som 22-årig – kort tid efter Peter Schmeichel – og med tiden voksede han ind i rollen som den naturlige leder på holdet, hvor han i 1997 blev anfører.

Brutal haevn

En spiller af den gamle skole som formentlig huskes bedst for den skraek-tackling som han satte ind mod norske Alf-Inge Håland, som smadrede nordmanden­s karriere. En tackling som bogstaveli­g talt var fire år undervejs. Nordmanden havde hånet Roy Keane, da han i 1997 fik en alvorlig knaeskade i en kamp. Det huskede Roy Keane … og fik sin brutale haevn i 2001. Roy Keane var en hård modstander, men samtidig var han også en stor del af Manchester Uniteds gyldne aera under Alex Ferguson. Syv mesterskab­er og fire FC Cup-triumfer.

Og det vinder-instinkt skal ikke undervurde­res af de rød-hvide, selv om Roy Keanes rolle i landstraen­erteamet af den irske landsholds-veteran Eamon Dunphy for nylig blev kaldt ’et kabaret-indslag.’

– Jeg er blevet kaldt vaerre ting i min tid, ler Roy Keane afvaebnend­e.

– Jeg laver vel mest te. Det har jeg sagt før, og folk har gjort lidt grin med det. Men jeg laver virkelig meget te til gutterne, smiler Roy Keane.

Men når man har vundet så mange ting, som Roy Keane har, så kan en fortrolig kop te under overvågnin­g af de øjne, hvor passionen stadig braender, betyde mere end at terpe dødbolde i timevis. For to år siden bragte det Irland gennem playoff mod Bosnien, så de nåede EM.

Og sådan et blåt øje er Roy Keane klar til atter at dele ud. DUBLIN (Ekstra Bladet): En røv er samtale-emnet i Dublin op til VM playoff-opgørene mod Danmark.

For nøglespill­eren Jeff Hendrick risikerer at misse kampen i Parken med en skade, som sidder et sted, som manager Martin O’Neill ikke engang vil gå i detaljer med.

– Han har en skade. Sidst var det lysken, han havde problemer med ... det er i hvert fald ikke lysken denne gang, smilede den irske manager skaevt, da han skulle gå i dybden med Premier League-spillerens problem.

Helt ude

Måske er det blufaerdig­hed, der praeger meldingern­e fra den 65-årige manager, for skadens karakter er ikke nogen større hemmelighe­d omkring traeningsa­nlaegget i Abbottstow­n.

Jeff Hendrick er skadet i gluteus maximus – en forstraekn­ing i ballen, for nu at snakke dansk.

Burnley-spillerens situation begynder at vaere kritisk. Han blev skiftet ud midtvejs i anden halvleg i weekenden og missede første traening i Dublin mandag, hvor han dog var til stede, mens holdkammer­aterne var på graes.

I går var Jeff Hendrick helt ude, og han blev i stedet scannet for at fastlaegge skadens omfang. Og det forløb indikerer klart, at irerne har undervurde­ret skadens alvor.

– Det er kun tirsdag, men Jeff bliver naturligvi­s nødt til at komme på traeningsb­anen inden for de kommende dage. Lige nu giver det ikke anledning til større bekymring, men kommer vi til torsdag og fredag, så er det en anden sag, sagde den assisteren­de manager Roy Keane efter formiddage­ns traening.

Ingen i den irske lejr ønsker officielt at bekraefte scanningen, og det er med til at understøtt­e mistanken om, at bekymringe­rne er mere alvorlige, end den lette stemning i lejren antyder. Høj sol og milde novemberte­mperaturer over det nyanlagte anlaeg i Dublins vestlige udkant gør det også svaert at se alt for dystert på sagerne.

Jeff Hendrick er måske ikke et navn, som klinger hos de fleste danskere. Men den 25-årige midtbanesp­iller har vaeret en stor succes hos Burnley, og han er blandt de spillere, som Martin O’Neill har brugt mest i de fire år, han har stået i spidsen for Irland.

Midtbane-hovedbrud

Skaden til Jeff Hendrick betyder, at Irland står med noget af et midtbane-hovedbrud før kampen i Parken, hvor anfører David Meyler er ude med karantaene.

En anden Burnley-spiller, Stephen Ward, var atter på skånekost i dagens traening, men der er ingen bekymringe­r omkring hans fitness før kampen i Parken.

 ??  ?? Ild i øjnene – Jeg tror bare, at han følte sig lidt modig oven på et p udsendte, da samtalen kom ind på slagsmålet med P
Ild i øjnene – Jeg tror bare, at han følte sig lidt modig oven på et p udsendte, da samtalen kom ind på slagsmålet med P
 ??  ??
 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN ?? par øl, smiler Roy Keane til Ekstra Bladets Peter Schmeichel.
FOTO: ANITA GRAVERSEN par øl, smiler Roy Keane til Ekstra Bladets Peter Schmeichel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark