Ekstra Bladet

’Selv vores drømme og fordomme ligner hinanden’

Chefredakt­ør Poul Madsen og Özlem Cekic stiller hinanden fem skarpe spørgsmål om integratio­n. Sammen vil de i den kommende uge forsøge at finde løsninger for #nydanmark på fire valgmøder forud for kommunalva­lget. De starter i Sønderborg i morgen

- 2. 3. 4. 5. Hvorfor går du ikke med tørklaede? 2. 3. 4. 5. Kan man vaere dansker og muslim samtidig? Hvad er formålet med Nydanmark? Laes lederen på bagsiden

Nytter det noget at drikke dialogkaff­e med folk, der hader flygtninge og indvandrer­e? Ja, altid. For jeg tror generelt på, at venskaber vaccinerer os mod fordomme. Jo mere vi taler med hinanden, jo svaerere er det også at generalise­re og fastholde sine fordomme. Jeg tror, det er muligt at bygge bro mellem befolkning­sgrupper, men det kraever, at alle tager et personligt ansvar.

Hvor dansk er du selv på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er det højeste? 20! Jeg er ikke født i Danmark, men skal begraves her. Jeg har født alle mine tre børn på Rigshospit­alet og er blevet gift i Musikhuset i Aarhus. Jeg er dansk statsborge­r og taenker, drømmer og taler dansk.

Det gjorde jeg faktisk også som en del af mit ungdomsopr­ør. Men droppede det efter to år, da skolen troede, det var min far, der tvang mig, og min far troede, det var imamen, der overbevist­e mig. I dag går jeg ikke med tørklaede, fordi man sagtens kan vaere muslim uden at gå med tørklaede.

Må dine børn selv vaelge, hvilken religion de vil tilhøre? Ja, for jeg mener ikke, at tvang tjener religionen. Jeg opdrager mine børn først og fremmest til at vaere gode demokrater og medborgere i Danmark. Og ja, jeg er selv muslim og håber også, mine børn i deres voksenliv vil vaelge min religion til, men det er noget, de selv bestemmer.

Hvad er det vigtigste, der skal til, for at Nydanmark lykkes? At vi bliver bedre til at lytte til hinanden. For når alt kommer til alt, så har vi meget mere, der binder os sammen, end hvad der skiller os. Selv vores drømme og fordomme ligner hinanden. Derfor skal vi se hinanden som mennesker og sige fra over for politikere, der vil gøre os til hinandens fjender.

Har Ekstra Bladet et ansvar for en bedre integratio­n? Ja, bestemt. Vi skal holde politikern­e til ilden. De har magten til at skabe et bedre Nydanmark. Men alt for mange fralaegger sig ansvaret. Men det er også de nye danskeres eget ansvar. Jeg synes, de få fundamenta­lister og religionsd­ogmatikere ødelaegger det for de mange. Deres ugerninger og middelalde­r-syn skal vi bringe frem i lyset.

Ja, du er da det bedste eksempel på, at det kan blive en succes.

Hvordan vil du have det, hvis du fik en muslimsk svigersøn? Fint, bare han ikke kraever, at min datter skal gå med niqab og opgive sit liv for ham. Så vil jeg føle, at alle de vaerdier, jeg har forsøgt at give videre til min datter, er mislykkede­s. Jeg synes ikke, kvinder skal underkaste sig maend eller middelalde­rlige vaerdier, og det gaelder både fundamenta­listiske muslimer og kristne.

Hvor mange venner har du med indvandrer­og flygtninge­baggrund? En del. Jeg kender bl.a. en vietnamesi­sk familie rigtig godt. Det har vaeret en berigelse at se deres vilje og initiativ. De er lykkedes, fordi de har kaempet utrolig hårdt. Alt for mange danskere forventer, at det offentlige skal løse deres problemer. De kunne laere meget af mine vietnamesi­ske venner.

At få folk til at indse, at vi skal holde op med at tale udenom, men se at komme i gang med at løse problemern­e med integratio­nen. Nye danskere kraever nye løsninger, og vi kan godt lykkes, hvis vi for alvor vil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark